Kassiga õue avastusretkele! Aga kuidas?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pet City

Üldjuhul vastab tõele, et kass kõnnib omapäi. Sellised kiisud uitavad tavaliselt ringi taluõuel, kus on vähe liiklust, mis neid ohustab. Muidugi on ka linnapildis üksi kõndivaid kasse, kuid kui koju on toodud mõni tõukass, siis teda niisama vabalt uksest välja seiklema ei lasta, sest nii võib kergelt kaotsi minna kaua valitud hinnaline aare. Samas võiks aga näiteks bengalid ja maine coonid siiski õue avastusretkele viia, sest tegemist on uudishimulike tõugudega, kes meelsasti oma territooriumi laiendada soovivad.

Loomulikult võiks ka tavalise tõuta kodukassiga tema uudishimu rahuldamiseks pargis või mõnel rahulikumal tänaval jalutamas käia. Samas peab silmas pidama, et tüüpiline kass armastab turvalist, rahulikku ja kodust elustiili. On ju tavaline kodukass tüübilt üksik uitaja, kellele meeldib oma piiratud territoorium ja kontroll selle üle. Samuti ei meeldi ja ei sobi kassidele uued situatsioonid, mis tekitavad neis kiiresti stressi. Tavaline kass valib üldjuhul enda jaoks välja selle ühe inimese, kes teda toidab ja tema järel koristab, kuid nii oma inimese kui ka teistega, on ta lihtsalt sunnitud koos eksisteerima. Muidugi on erandeid ja seiklushimulisi kasse, kes iga ilmaga ning suurima heameelega ões käivad. See, kuidas edukalt ja turvaliselt kassiga õues jalutamas käia, tuleb aga hoolikalt läbi mõelda.

Esiteks peab välja viidav kass olema nõuetekohaselt vaktsineeritud ja talle peab tegema regulaarselt ussi-, kirbu- ja puugitõrjet. Väljas jalutamisega võiks kassi harjutama hakata juba kassipoja vanuses - nii harjub ta uute situatsioonidega paremini. Hea oleks harjutamisega alustada tuulevaiksel päeval, rahulikus kohas, kus oleks vähem teiste loomade lõhnu, ning kus samal ajal ei jookse ringi lapsed ja loomad. Hea oleks koht, kus on madal muru või pehmem pinnas, samuti võiks olla koht, kuhu kass saaks vajadusel varjuda.

Õues käimiseks on oluline osta kassile hästi sobivad ning mugavad traksid, mitte kaelarihm ning mugav ja kerge jalutusrihm. Traksid peavad olema kassile täpselt parajad, mitte kasvuvaruga. Mida mugavamalt ümber kere traksid on, seda mugavam on kassil liikuda ja seda väiksem on tõenäosus, et ta sealt välja vingerdab. Parim variant on osta kassile pehmed rinnakut toetavad traksid. Ostu sooritades peaks kindlasti oma kassi poodi kaasa võtma, sest vaid nii saab jälgida, et traksid on parajad, ja et esikäpad liiguksid mugavalt ja kusagilt ei hõõruks. Oluline on vaadata sedagi, et traksid vastupidiselt jällegi liiga kõvasti kinni ei ole, sest kui kassil on ebamugav, siis ta lihtsalt viskab end külili maha.

Traksidega peavad kassid harjuma. See võib võtta mitu päeva, sageli nädalaid. Harjutada oleks mõistlik kodus ning lasta kassil nendega lihtsalt ringi liikuda. Kui traksidega on kass harjunud, võib neile lisada jalutusrihma ja proovida komplekti koos. Jalutusrihm võiks olla piisavalt pikk, et kassil oleks rohkem liikumisruumi ja avastusretked põnevad. Lisaks võiks rihmal olla kerge karabiin, et see liigset raksust ei lisaks. Väga sobilik on ka mõni reguleeritava pikkusega rihm.

Mida kindlasti teha ei tohi, on kassi tirimine rihma otsas või korrale kutsumine sikutamisega. Peab teadma, et kassiga jalutamine erineb suuresti koeraga jalutamisest. Kass jalutab soovi korral väga aeglaselt, ta nuusutab ja uudistab ning talle pole oluline, et peremehel võib olla hoopis teine eesmärk - kuhugi kohale jõudmine.

Kassid on väga iseteadlikud, nad näitavad täpselt, kui neile õues ei meeldi. Sellisel juhul nad lihtsalt heidavad külili või kössitavad. Järelikult tuleb omanikul sellega lihtsalt leppida ja arvestada, et täna pole lihtsalt see päev jalutamiseks. Samas tuleb aga arvestada sellega, eriti linnas elades, et kassid, kes kord on õe saanud, tahavad seda ka edaspidi, kui kogemus oli positiivne. See tähendab vaid üht - seda tuleb neile lubada. Vastasel juhul  on kodus üks rahutu nurrumasin.

Vaata lähemalt trakside kohta SIIT

Copy
Tagasi üles