Ajalooline vaatepilt: New Yorgi rannal nägid ilmavalgust kilpkonnapojad

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilpkonnapoeg. Foto on illustratiivne.
Kilpkonnapoeg. Foto on illustratiivne. Foto: STRINGER/EL SALVADOR / REUTERS

Ei juhtu just iga päev, et New Yorgi linnaosa Queensi rannal sibavad mere poole kilpkonnapojad. Tegelikult ei ole seda nähtust seal piirkonnas kunagi täheldatud.

Mereelustiku uurimise ja kaitsega tegeleva sihtasutuse Riverhead andmetel ei leidu kusagil infot, et Queensis on varasemalt sündinud kilpkonnapoegi. Kokku loeti lausa 96 väikest kilpkonna, kes üksteise võidu mööda liiva mere poole liikusid. 

Queensi kilpkonnapojad kuuluvad maailma ohustatuima kilpkonnaliigi, Kempi merikilpkonna esindajate hulka. Kuna tavaliselt munevad need kilpkonnad Mehhiko lahe kallastel, on Queensi rannale munema tulnud kilpkonn tõenäoliselt kõige kaugemale põhja jõudnud Kempi merikilpkonn. 

Kilpkonna nähti munemas juulis ning sellest ajast alates on pesal silma peal hoitud. Kilpkonnapojad sündisid septembri viimasel nädalal ning looduskaitsjate silme all suundusid nad merre. Kempi merikilpkonnade puhul on täheldatud, et tihti pöörduvad nad munemiseks tagasi oma sünnikohta ja seetõttu on alust arvata, et tegu ei ole ainsa korraga, mil New Yorgi elanikud kilpkonni näevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles