Staar on sündinud: USAs kuulutati välja riigi kõige paksem karu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Kui inimesed ihaldavad suveks saada bikiinivormi, siis karude hulgas on asi hoopis vastupidine — nemad kugistavad üksteise võidu lõhet, et võimalikult palju rasva koguda.

Viimased poolteist aastat kasvatas Alaskal Katmai rahvuspargis elav pruunkaru nimega Beadnose hoolega kahte järglast ning pidi kogu oma püütud lõhesaaki nendega jagama. Sel suvel oli Beadnose aga lõpuks omapäi, pistis nahka hiiglaslikes kogustes kala ning võitis USA kõige kogukama karu tiitli. 

Pruunkarud ei õgi aplusest — nende jaoks on suve ja sügise jooksul kogutud kehakaal elu ja surma küsimus. Kuue kuuga peavad nad sööma terve aasta jagu toitu, et talveuni üle elada ning ärgates taas söömisega alustada. 

Et tublidele karudele tähelepanu tõmmata, korraldab Katmai rahvuspark igal sügisel sotsiaalmeedias hääletuse kõige paksema karu valimiseks. Esmakordselt toimus võistlus kolm aastat tagasi ning sel aastal sai publik hääletada 13 erineva karu vahel. 

Beadnose'i võidule aitas kahtlemata kaasa rahvuspargi poolt postitatud foto karu imelisest muutumisest. Katmai karude kasutada on Brooksi jõgi, mida läbib igal aastal sadu tuhandeid lõhesid. Jõe kitsus muudab selle pudelikaelaks ning seetõttu on kalapüük mesikäppade jaoks ääretult lihtne. 

Kokku elab Katmai rahvuspargis umbes 2000 pruunkaru, kes toituvad lisaks kaladele marjadest ja teistest väikeloomadest. Brooksi jõe ääres pesitsevad mesikäpad on aga kahtlemata populaarseimad ning internetis on neile tekkinud pühendunud jälgijaskonnad, kes oma lemmikute tegemistel karukaamerate abil innukalt silma peal hoiavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles