Huvitav teada: miks koer enne häda tegemist pikalt õiget kohta valib?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Werner Nick / PantherMedia / Werner Nick / Scanpix

Kui oled koeraomanik, oled kindlasti tähele pannud, kuidas su neljajalgne sõber enne häda tegemist vahest ehk liigagi pikalt ühe koha peal tiirutab. Võib tulla üllatusena, kuid sellel on olemas teaduslik selgitus. 

Koerte müstilist kakamisrituaali on püütud korduvalt seletada. Muuhulgas arvatakse, et ühe koha peal tammumine aitab rohulibled maadligi pressida ja niiviisi vältida seda, et väljaheited neisse kinni jäävad ja vastu koera karvu lähevad. Samuti on uurijad pakkunud, et enne häda tegemist tiirutamine aitab koeral kindlaks teha, et läheduses ei ole kedagi, kes teda asjatamise hetkel rünnata võib.

Tšehhi teadlane Hynek Burda ei ole nende selgitustega aga nõus ning leiab, et tegelikult keskenduvad koerad hoopis Maa magnetväljale ja selle suunale. Burda meeskond jälgis kahe aasta jooksul 70 erineva koera tualetiharjumusi ning märkis üles, millises suunas koerad pidama jäid ja kui tugevalt magnetväli neid mõjutas.

Selgus, et kui Maa magnetväli oli rahulikus faasis, eelistasid koerad oma hädasid tehes istuda suunaga põhja või lõuna poole. Kui magnetväli aga rahutult kõikus, ei olnud koertel kindlat suunaeelistust. Seni pole Burda veel suutnud selgitada miks koerad eng magnetvälja järgi sätivad, ent ta arvab, et see aitab neil meelde jätta kohad, mida nad märgistanud on. 

Seega — kui koer teeb häda kindlas suunas, on tal sama kohta kergem taas üles leida. Kui sa aga järgmine kord oma neljajalgse sõbraga õue jalutuskäigule lähed ja ta ühe koha peal tiirutades aega raiskab, võta seda kui teaduslikku katset ja lase tal oma toimetamised rahulikult lõpetada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles