Kurb päev loomakaitses: raskelt haige Tartumaa koera jaoks saabus abi liiga hilja

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiljuti pöörduti MTÜ Loomapäästegrupp poole hädapalvega Tartumaalt — helistaja teatas valudes piinlevast koerast, kelle olukord talle elulootust ei andnud.

Kuigi Loomapäästegrupi peamine eesmärk on tegeleda loomadega, kes on sattunud liiklusõnnetuste ohvriteks, ei saanud nad hädasolijale ära öelda. Koer toimetati kibekiirelt Tartu Maaülikooli kliinikusse, kus ülimalt raskes seisukorras patsiendi tulekuks juba valmis oldi.

«Varsti tuli taas kõne ja sedapuhku pidin tõdema, et jäime oma abiga väga hiljaks,» kirjutas MTÜ Loomapäästegrupp juhatuse liige ja loomaaktivist Heiki Valner oma blogis. Veterinaarid olid valmis küll koera ravile võtma, kuid nentisid, et paranemisprognoos oli pea olematu ning koera elu jõudnud lõpusirgele.

Loomakaitsjaid hoiatati aga, et koera vanasse koju tagasi viia ei tohi. «See koer ei tohi mitte mingil juhul selle peremehe juurde tagasi minna,» kordas Valner arsti sõnu. «Talle on neli korda kliinikuaeg kinni pandud, aga kohale ei mindud. Me oleme selle vaese looma saatusega kursis, aga ei tohi kommenteerida.»

Lõpuks võttis Loomapäästegrupp vastu otsuse, et Jacki-nimelise koera piinade lõpetamiseks oli ainus valik eutanaasia. Tundub aga, et Jacki õudne lõpp jääb õiglase lahenduseta — Maaülikooli loomakliinikul ei ole õigust omaniku kohta informatsiooni jagada ning inimene, kes koera veterinaari juurde tõi, ei olnud samuti nõus omaniku andmeid avaldama. Päästjate ainsaks lootuseks on Paarisjalga loomakliinik Elvas, mille arstid saavad edastada omapoolse info koera haigusloo kohta.

Valner nentis, et õiglase lõpu soov on naiivne. «Ei ole õiglust loomade jaoks siin kolkas, mida uhkelt Eestiks kutsutakse,» võttis loomapäästja asja kokku. «Vähemalt täna veel küll mitte.»

Kas ka sina hoolid loomadest ja lindudest ning tahad neid aidata, aga oskusi, aega ja võimalusi napib? MTÜ Loomapäästegrupp teeb seda sinu eest, ent vajab toetust, sest ilma selleta ei suudeta päästa ühtki lindu ega looma. Loomade otsene päästmine ja ravi tagamine on vabatahtlik tegevus ja keegi liikmetest selle eest palka ei saa.

MTÜ tegevust saad toetada kahel moel: 

  • Pangaülekandega arvelduskontole Loomapäästegrupp MTÜ, EE437700771003183318
  • Helistades annetustelefonile 900 23 23 (10.-)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles