Loomaarst vastab: miks kastreeritud kass kodu märgistab?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Oksana Ariskina / PantherMedia / Oksana Ariskina / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu, kuidas käituda, kui kass tuppa urineerib.

«Miks isane kastreeritud kass ikka kodus nurkasid märgistab? Kass on kodune ja väljas ei käi.»

Vastab PetCity Lõunakeskuse loomakliiniku loomaarst Piret Tobias: 

Sirtsutamisel võb olla palju erinevaid põhjuseid, kõige tavalisem on just seksuaalsest käitumisest tingitud märgistamine. Märgistamine võib olla ka põhustatud stressist, haigustest või vanast harjumusest. Peale kastreerimist kaob tavaliselt ära just testosteroonist tingitud märgistamine ja see võib kohe kaduda, kuid mõnel loomal võib minna mitu kuud, kuniks ka organismi üldine testosteroonitase jõuab langema hakata.

Kui aga märgistamine on põhjustatud stressist, haigustest või juba vanast harjumusest (vanemad loomad, kes juba enne kestreerimist sirtsutasid), siis nende korral võib märgistamine säilida ka peale kastreerimist.

Kui on tegemist noore loomaga ja operatsioon on alles toimunud, siis tuleks talle veel aega anda. Kui opist on juba kaua aega möödas, võiks välistada tervislikud põhjused( põiekivid, põiepõletik, kuseteede põletikud).

Mõelda tasub ka sellele, kas sirtsutamise põhjuseks võib olla stress, näiteks uus pereliige, kolimine. Stressi võib põhjustada ka näiliselt süütu asi nagu kassiliiva margi vahetus. Stressi vastu on olemas ka erinevad stressi leevendavad preparaadid, nii keskkonnda piserdatavad(Feliway, PetRemedy), kui ka suu kaudu manustatavad.

Kõige keerulisem on lugu muidugi siis, kui kass on juba staažikas märgistaja, sest siis on seda kommet maha jätta väga raske. Soovitan mõelda läbi, millisesse kategooriasse teie kass kuulub ja sellest lähtuvalt mõningaid eespool toodud nõuandeid rakendada.  


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles