Video: Thamesi jõkke eksis ära valgevaal

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Inglismaal külvab palju elevust Thamesi jõe vetesse ära eksinud külaline — valgevaal, keda võib tavaliselt kohata Arktika meredes.

Vaala märkas esimesena eile Londonist itta jääva Gravesendi linna lähistel ornitoloog Dave Andrews, kes leiust Twitteris teada andis. «Ma ei suuda uskuda, et ma neid sõnu kirjutan,» jagas Andrews nähtut. «Ilma naljata — Thamesi jões on valgevaal.»

«Valgevaalad elavad külmades arktilistes vetes Gröönimaa, Svalbardi ja Barentsi mere piirkonnas,» sõnas delfiine ja vaalu kaitsva ühingu Whale and Dolphin Conservation group esindaja. «Suurbritannia vetes on neid varasemalt nähtud umbes kahekümnel korral, kuid seni vaid põhja pool.»

Vaalakaitsjate sõnul on veeimetaja ilmselgelt eksinud ning võimalik, et ka hädas, kuid nad loodavad siiski, et ta omal jõul taas avamerre jõuab. Vaalale võivad aga tee peal ohtlikuks saada jõge risustavad prügikotid, mida ta ekslikult süüa võib. Thamesi ääres paiknevate asulate elanikel palutakse aga vaala häirimist vältida. 

Üldjuhul satuvad valgevaalad koduvetest kaugemale toiduotsinguil. Ka Läänemeres on valgevaala kohatud — näiteks 1986. aastal ilmutas üks neist end Käsmu poolsaare ligidal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles