Silmad lahti, autojuhid: sügis toob teedele suurel hulgal metsloomi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ingemar Magnusson / PantherMedia / Ingemar Magnusson / Scanpix

Meie metsades on alanud hirvlaste jooksuaeg ning seetõttu kutsuvad Eesti Loomakaitse Selts (ELS) ja Eesti Jahimeeste Selts (EJS) inimesi üles olema tähelepanelikud ja liigeldes metsloomadega arvestama.

«Põtradel ja punahirvedel on jooksuaeg sügisel, seetõttu võivad nad sõiduteele sattuda tavapärasest sagedamini,» selgitas EJSi tegevjuht Tõnis Korts. «Liiklejatel tasub sellega arvestada ja jälgida oma sõidukiirust. Eriti ettevaatlik tuleks olla metsavahelistel ja halva nähtavusega teedel.» 

1. oktoobril algab ajujaht ning koertega peetav jaht ja metsloomade liikuvus suureneb eriti nädalavahetustel, mistõttu paluvad jahimehed liiklejatel sel ajal veelgi tähelepanelikumad olla. Metsloomade käitumine on ettearvamatu ja nende reaktsioonid ei pruugi meile olla loogilised.

«Kahjuks ei saa metsloomad aru sõiduteede loogikast ega reeglitest,» nentis ELSi juhatuse liige Geit Karurahu. «Teed on tekkinud nende koju ja nende radadele. Samuti ei mõista nad mõõta autode sõidukiirust, sest nende jaoks on tegu ebaloogilise nähtusega.» 

Karurahu lisas, et kindlasti ei tohi metslooma nähes lasta signaali, sest see võib looma ehmatada ja põhjustada ohtliku olukorra. Ulukit või ulukite eest hoiatavat liiklusmärki märgates tasub hoog maha võtta või sujuvalt pidurdada. Looma teelt või tee äärest ära ajamiseks aitab hämaral ajal ka tulede vilgutamine.

5 nõuannet ohutuks liiklemiseks:

1. Ole eriti tähelepanelik päikesetõusu ja -loojangu eel, mil metsloomadel on loomupäraselt kõrgem aktiivsus. Ettevaatlik tuleks olla nädalavahetusel piirkondades, kus võib jaht toimuda. Paljudes jahiseltsides on kasutusel märk «Ettevaatust, jaht!», mis annab inimestele märku jahi toimumise kohta.

2. Liiklusvahendiga metsapiirkonnas liigeldes tasub sõita sellise kiirusega, et looma teele ilmudes saaks sõiduki kiirust turvaliselt vähendada või peatuda. Kui ulukid ületavad teed, siis sõidukijuhil tuleks peatudes lülitada sisse ohutuled, et anda märku kaasliiklejatele.

3. Uuesti tasub liikuma hakata alles siis, kui metsloom on pärast tee ületamist taas metsa sisenenud. Metsloom võib käituda ettearvamatult ja uuesti tuldud teed tagasi liikuda. Samuti tuleb alati arvestada, et ta ei pruugi olla üksi ja mõne aja pärast võib ilmuda teine või kolmas.

4. Kui kokkupõrge on toimunud, tuleb helistada Keskkonnainfo lühinumbril 1313 ning juhtunust teada anda.

5.  Ajujahi kütiliini (reas seisvad jahimehed) ei paigutata aktiivselt kasutatavatele teedele. Metsas liikudes ja kütiliini kohates tuleks esimesel võimalusel vaikselt eemalduda. Alanud jahihooaeg kestab põtradele kuni 15. detsembrini (va. põdrapull), hirvedele kuni jaanuari lõpuni ja metssigadele jahikoeraga 31. märtsini. Jooksuaeg kestab hirvlastel augusti algusest kuni oktoobri alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles