Dr. Heli Säre: Lemmiku maokeeru kahtluse puhul pöördu viivitamatult loomaarsti poole - seisund on eluohtlik!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Maolaienemine ja maokeerd on kiiresti tekkiv ning eluohtlik seisund, mis vajab kohest sekkumist. Enamasti seostatakse seda korraga suurte toidukoguste söömise, liigse õhu sattumisega makku ning maoga, mille tühjenemine on millegi tõttu blokeeritud. Kõhu suurenedes mao rõhk suureneb, tekitades eluohtlikku olukorda, milleks on näiteks hingamisraskused; verevoolu kadumine maost; maoseina rebend ning tugev surve rinnakorvile ja õõnesveenile, mis häirib verevarustust terves organismis.

Veel hullemal juhul venib magu nii palju, et pöörab kõhus ümber oma pikitelje. Selle konditsiooni nimeks ongi lemmikloomaomaniku õudusunenägu – maokeerd! Tegemist on väga ohtliku seisundiga, kuna keere blokeerib verevarustust makku ja põrna, samuti on ülitäitunud mao tõttu vereringe tugevalt häiritud. Vererõhk langeb ning koer võib langeda šokki ja kaotada teadvuse. Must stsenaarium on surm. Selle pärast sõltub reageerimiskiirusest lemmiklooma elu – mida kiiremini tegutseda, seda suuremad on paranemisvõimalused! Loomakliinikus stabiliseeritakse lemmik, alandatakse rõhku kõhus ning tehakse mao normaaloleku taastamiseks operatsioon (gastropeksia). Mõnikord on vajalik ka osa maost eemaldada ja põrnakeeru korral põrn eemaldada. Kui kliiniline pilt on kehv ning tekkinud on täielik maokeerd koos põrna keeruga, võib operatsioonil selguda, et kogu maos on verevarustus lakanud ning ka kõige parema tahtmise juures ei ole võimalik enam looma aidata.

 Maokeeru tekkepõhjused ja riskigrupis olevad lemmikud

Maokeeru tekkepõhjused pole kahjuks veel päris lõpuni arusaadavad. Riskigrupis on vanemad, suured koerad. Ohtu lisab sügav ja/või kitsas rinnakorv. Õhk võib makku sattuda ka äärmiselt aplatel loomadel või hoopis siis, kui lemmik end söömise ajal kiirelt liigutab. Tihti seostatakse selle konditsiooniga ka ülesöömist.

Ohugrupis on ka koerad, kelle põrn on varasemalt eemaldatud või stressi all kannatavad lemmikud. 2006. aastal tehtud uuringu põhjal leiti, et koerad, kelle kuivtoidus on ohtralt rasva(päevalilleõli, loomne rasv jne), esineb maolaienemise ning -keeruga seotud juhtumeid oluliselt rohkem, kui neil, kelle toit on väherasvasem.

Sümptomid

Sümptomid ilmnevad enamasti 1-1,5 tunni jooksul pärast söömist, kuid alati on ka erandeid. Tüüpmärgid maolaienemisest on koera ebatavaline olek: närvilisus, hingeldamine, pidev keerutamine asemel või silmnähtavalt ebamugav olek.

Seisundi süvenemisel võib koer üritada oksendada, kõht on paisunud ning ta võib olla nõrk ja jõuetu. Ilavool võib suureneda ning koer võib märku anda tugevatest kõhuvaludest. Hingamine muutub häirituks, võib tekkida suur janu, sageli joomise järgselt kohe esineb oksendamine. Seejärel tekib apaatsus, nõrk pulss ning lõpuks võib koer kaotada teadvuse.

Maolaiendi ja -keeru kahtluse puhul on ülioluline viivitamatult loomaarsti poole pöörduda, kuna seisund on eluohtlik ja minutitega progresseeruv!

Kuidas seisundit ära hoida

On kirjeldatud, et korrektsed söömisviisid võivad aidata maokeeru ohtu vähendada. Koera päevane toidunorm tuleks jagada 2-3 söögikorra peale ning need peaksid olema kindlatel kellaaegadel. Luba koeral süüa stressivabas kohas. Kindlasti ei tohiks koera sööta vahetult pärast jalutus/trenniskäiku. Söömise ajal võiks olla ahmimise vältimiseks lemmikul rahulik meeleolu. Kui koer sööb kuivtoitu, võiks seda eelnevalt leotada või segada konserviga. Kuivtoit peaks olema kõrge proteiini sisaldusega (>30%)  ja kvaliteetne, rasv ei tohiks olla esimese 4 komponendi hulgas ning selle säilitusaineks ei tohiks olla sidrunihape. Kuivtoidu vahetamisel, tuleb seda teha järk järgult, mõne nädala jooksul toitu uuega segades.

Koera toidule võib lisada maitsestamata jogurtit ning vältima peaks liiga vängeid toite. Koerale ei tohiks kunagi anda riknenud toiduaineid või väga süsivesikuterohkeid toite (süsivesikuid leidub ka liigselt mõndades koertele mõeldud snäkkides), need võivad tekitada liigselt gaase. Gaase tekitavad ka kaunviljad ja näiteks banaan ja kapsas. Ka kõhulahtisusega tuleks koheselt tegeleda, andes lemmikloomale lisaks FortiFlorat või hoides teda päevasel veepaastul. Maolaiendit ja -keerdu võivad tekitada ka võõrkehad maos(kivi, käbi, mänguasjatükk).

Pea meeles, et koer ei tohiks enne intensiivset treeningut vähemalt 6h süüa.  Ka vahetu jalutuskäigujärgne söömine ei ole hea – anna koerale aega rahunemiseks ning sööda teda tunnike pärast treeningut.

PetCity loomakliinik osutab ööpäevaringset kiirabiteenust. Salvesta valvetelefoni number 5153112 endale telefoni või veel parem – kirjuta see nähtavale kohale!

PetCity loomakliinikud asuvad Tallinnas(Rannamõisa loomakliinik ja Tähesaju loomakliinik), Tartus ja Pärnus.

Copy
Tagasi üles