Ekspert: inimeste nutisõltuvus muudab koerad kurvaks

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sven Pöpping / PantherMedia / Sven Pöpping / Scanpix

Ikka ja jälle hoiatatakse inimesi kõige negatiivse eest, mis kaasneb üleliigse nutiseadmete ja sotsiaalmeedia kasutamisega. Ühe eksperdi sõnul mõjutab see ka koeri, kelle omanikud end sotsiaalmeediat kerima unustavad. 

«Me oleme nutitelefonidest täielikus sõltuvuses,» sõnas veterinaarkirurg Iain Booth. «Me pühendame rohkem tähelepanu sotsiaalmeediale kui oma koertele ning see paneb nad end üksikult ja isoleeritult tundma.» Boothi sõnul mõjutab nutisõltuvus nii kasse kui koeri, ent kuna viimased on loomu poolest karjaloomad ja näevad omanikke kui juhte ja toetajaid, on neil sellega raskem toime tulla.

«Sinu koer sõltub oma igapäevaelus justnimelt sinust — sina oled see, kes teda toidab ja temaga tegelema peab,» rääkis Booth. «Kuid sotsiaalmeediasõltuvus võtab ära lemmikloomadega tegelemiseks vajalikku aega.» Koerad tahavad suhelda ning teada, et peremees on nendega rahul. «Kui koer sinu tähelepanu otsib, aga sinu jaoks on tähtsam Facebookis kellegi mõttetuid toidupilte vaadata, on sul tõsine probleem,» lajatas veterinaar. 

Kuidas koer olukorraga toime tuleb, oleneb täielikult looma iseloomust — mõni kutsa ootab kannatlikult, kuni temaga tegeletakse, teine aga hakkab asju lõhkuma ja korraldab paraja kaose. Taoline käitumine päädib aga omanikupoolse pragamisega, mis koera emotsionaalselt veelgi rohkem eemale tõukab.

Boothi sõnul võivad ka koerad langeda depressiooni. Ohumärkideks on söögiisu kadumine, rohkem magamine ning inimeste vältimine. Kassid saavad üldjuhul kergemini hakkama, kuid ka nemad võivad end tõrjutuna tunda, kui omanik nende asemel oma tähelepanu hoopis helendavale ekraanile pühendab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles