Denveri loomaaias nägi ilmavalgust maailma üks haruldasimaid loomi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Denver Zoo / Facebook

Aie on ääretult haruldane loom — USA loomaaedades on neid vaid 24, Euroopas poole võrra vähem ning looduses on nad niivõrd hästi peitunud, et nende täpne arvukus ei ole teada.  

8. augustil sündis Denveri loomaaias aie, kes sai endale Harry Potteri raamatutest tuntud tegelase järgi nimeks Tonks. Kuigi praegu kasvab Tonks jõudsalt, olid tema esimesed elupäevad talitajatele murettekitavad, sest tema ema Bellatrix ei saanud oma järeltulija eest hoolitsemisega hakkama. 

Esimesel nädalal oli väike Tonks ööpäevaringse valve all ning selle aja jooksul õpetati tema ema imetama. Nüüd on Bellatrix emarolli sisse elanud ja toidab Tonksi pühendunult. 

Foto: Denver Zoo / Facebook

Sündides kaaluvad aied vähem kui 150 grammi, kuid kasvavad jõudsalt ning ületavad täiskasvanueas kahe kilo piiri. Suuruselt saab neid võrrelda kassidega, kuid aiede keskmine eluiga on kasside omadest pikem — kuni 20 aastat. Järgmised paar kuud veedab Tonks pesas ning külastajatel teda võimalik näha ei ole. 

Aiedel on tõeliselt omapärane välimus: karm karv, pikk kohev saba, suured silmad ja kondised jäsemed. Nende keskmised sõrmed on eriliselt pikad ja aitavad neid toiduotsinguil. Punasesse raamatusse on aied kantud ohustatud liigina ning neid leidub vaid Madagaskari saarel. Arvati, et 1933. aastal surid aied välja kuid 1957. aastal leiti loodusest taas elusisendeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles