Ninasarvikud ootavad külla: Tallinna loomaaed tähistab laupäeval ninasarvikupäeva

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ninasarvikud Kibibi ja Kibeta.
Ninasarvikud Kibibi ja Kibeta. Foto: TONI LÄÄNSALU / PM/SCANPIX BALTICS

Alates 2010. aastast tähistatakse igal aastal 22. septembril maailma ninasarvikute päeva. 2012. aastast alates võtab sellest osa ka Tallinna loomaaed.

Maailmas on viis liiki ninasarvikuid. Kaks liiki: teravmokk-ninasarvik ja laimokk-ninasarvik, tuntud ka kui must ja valge ninasarvik, elavad Aafrikas; kolm liiki: india, jaava ning sumatra ninasarvik aga Aasias.

Ninasarvikute olukord on kriitiline. Jätkuvalt lokkab salaküttimine sarvede omastamiseks, kaovad elupaigad ja saastatakse keskkonda. Ninasarvikute elu on ohus ka sõdivate riikide territooriumitel.

Ninasarvikupäeva eesmärgiks on eelkõige tõmmata tähelepanu ninasarvikutele ja neid puudutavatele küsimustele maailmas. Tänaseks on sündmusest välja kasvanud ülemaailmne koostöö, mis koondab ninasarvikute oleviku ja tuleviku pärast mures olevaid mittetulundusorganisatsioone, loomaaedu, erinevaid organisatsioone ja ettevõtteid. 

Tallinna loomaaed ja SA Lutreola on juba kaks aastat toetanud ninasarvikute kaitsetegevust Keenias asuval Ol Jogi Wildlife Conservancy kaitsealal. Täna elab seal 60 musta ning 29 valget ninasarvikut. 2017 oli Ol Jogile edukas: sündis seitse musta ning kuus valget ninasarvikut ja populatsiooni arvukus tõusis vastavalt 11.3 protsenti ja 27.3 protsenti.

Ninasarvikupäeval räägivad talitajad ninasarvikutest loomaaedades ja looduses. Mine ka sina, jaluta loomaaias ja saa ninasarvikutest rohkem teada!

Päevakava:

Kell 12-15 — igal täistunnil ninasarvikujutud ning erinevad põnevad tegevused loomadele

Kell 12-15 — pajupallide meisterdamise töötuba

Ninasarviku-teemaline orienteerumine: piletiga saab loomaaia kassast kaasa ristsõna koos kaardiga, millel tähistatud punktid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles