Kui koju tuleb kutsikas või kassipoeg – mida tasub teada?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

Teate küll seda tunnet. Olete viimaks ometi jõudnud olukorda, kus õnne valemist on puudu täpselt üks karvane, üliarmsate silmadega, tegelane. Pärast kaalumist ning enda võimaluste läbiarutlemist, on roheline tuli karvabeebile antud. Nüüd on vaja leida vaid see õige. See üks tegelane, kes sobib sulle kui valatult vajaduste, energiataseme ja omaduste poolest. 

Kui arvad, et lihtsam aeg on möödas, siis eksid. Nüüd on vaja kokku panna poelist, mis aitaks uuel ilmakodanikul koduga lihtsamalt harjuda. Vastutustundlik omanik viib end kurssi lemmiku pidamise algtõdedega, varub sõbrakesele kvaliteetsed ja ohutud lelud, rihmad ja muud tarvikud, uurib kindlustuse kohta, süveneb lemmikloomakliinikute virvarri ning valib välja meelistreeneri.

Kõik haardeulatuses olev on lemmiku oma!

Enne, kui uus sõber koju tuleb, ole kindel, et sinu kodu on tema jaoks ohutu. Pea meeles, et kassipoeg võib ronida uksumatult kõrgele, seega kui kodus on kasvõi 2m kõrgusel sentimentaalse väärtusega asendamatu ese, pane see pisarate vältimiseks kuhugi, kust väike käpp seda alla lükata ei saaks. Koerad küll ei roni, kuid on sellegi poolest nooruses täielikud krokodillid. Seda ei saa neile pahaks panna, kuna hambad sügelevad ja noor, terve ja elurõõmus loom on väga aktiivne. Seega, peida kõik potentsiaalselt ohtlikud esemed, sh juhtmed. Mitte mingil juhul ei tohiks loomaomanik kodus kasvatada mürgiseid taimi. Veendu, et sinu kodune botaanikaaed on karvastele semudele ohutu.

NB! Mürgistuse või sooleummistuse korral tuleb viivitamatult loomaarstiga ühendust võtta! PetCity Rannamõisa kliinik on valmis reageerima 24/7 telefonil +372 515 3112

Kutsikas ja kassipoeg peavad ühtlaseks arenguks sööma kvaliteettoitu

Lapsed söövad rohkem, kuid see ei tähenda, et kulude kokkuhoidmise nimel tuleks neile sisse sööta rasvast toitu. Ka loomabeebi arenev ja kasvav organism vajab mõneti täiskasvanud loomast tiba rohkem toitu. Rasv on oluline, kuid mitte peamine. Terve ja õnnelik kutsikas või kassipoeg on sale ning energiline. 

Varajane ülekaal ohustab suuresti koera ja kassi liigeseid ja luid ning võib tulevikus tuua omanikule hiigelarveid. Halvemal juhul mõjutab see suuresti lemmiku elukvaliteeti, põhjustades talle igapäevaselt valu.

Enda väikse ning arenemisjärgus mao tõttu vajab loomalaps mitmeid söögikordi. Päris beebid vajavad 4-6 toidukorda päevas, mida alates 6. elukuust võib tasapisi vähendada. Täiskasvanud koer peaks sööma 1-2x päevas. Kindlasti on soovitatav sööta väga aplaid loomi pigem käest(treeningu käigus) või spetsiaalsete, ahmimist vähendavate, kausside abil. See vähendab maokeeru tekke riski.

NB! Maokeerd on eluohtlik seisund! Elu päästmiseks on reageerimiskiirus eluoluline.

Intiimsed toimingud

Kutsikas ja kassipoeg ei pissi tuppa kiusu pärast. Nii, nagu inimlapsed, ei kontrolli ka loomabeebid enda põit veel täielikult. Ja kui nad seda tasapisi kontrollima hakkavad, ei suuda nad tihti pärast mängurallit või õhtusööki veel-viis-sekundit oodata.

Küll aga ei tohiks lasta kutsikal ja kassipojal valimatult ihuhädasid kõikjale teha. Loomad ei ole sündinud maailma WC asukoha teadmisega. Kui soovite kodus vähem koristada, on mõistlik õpetada kutsikas esmalt spetsiaalsele pissilapile häda tegema. Kõik muud „kuriteopaigad“ tuleb hoolsalt puhastada, kasutades selleks sobilikke desovahendeid. Kui soovite pissimise lõplikult kodust välja saada, tuleb olla endal äärmiselt hoolas.

  • Ära lase kutsikat silmist – teises toas vaikselt omi asju toimetav kutsikas tähendab üldjuhul paksu pahandust. Mõnikord ka vedelat. ;) 
  • Viska kõik toas pissimisega seonduvad asjad ära. Uriini lõhn meelitab kutsikat ikka ja jälle tuppa tegema!
  • Puhasta hoolikalt kõik õnnetuspaigad.
  • Vii kutsikas õue pärast igat mänguseanssi, ringitormamist ning söögipausi.
  • Proovi kutsikat jalutusel jälgida. Tihti on väljas oldud aeg kutsikale nii uus ja põnev, et kõik muud eluolulised toimingud ununevad sootuks ning häda võib kodus, turvalises kohas, ära tulla.

Mänguasjad on olulised

Kas teadsid, et mängimine vähendab stressi, loob hea meeleolu, tugevdab sidet omanikuga ning hoiab pahandustest eemal? Kodukassidega suhtlemine ja mäng on eriti oluline, sest kassid kahjuks ei ole nii füüsiliselt aktiivsed kui koerad. Kassid on loomult ööloomad, kuid kui nendega päeval mängida, magavad nad ise ning lasevad ka omanikul öösel und nautida. 

Erinevad lelud erinevateks vajadusteks

Kuna väikeste loomakeste kuulmine on väga terav ning mõneti arenemisjärgus, tuleks vältida väga teravaid helisid tegevaid mänguasju. Eelistada võiks mahedamate helidega lelusid, milleks on näiteks krõbiseva sisuga täidetud mängukannid.

Kui pisikese silmavaade on saanud juba tiba selgemaks, on mänguasjapõld laiem. Et vältida enda asjade purunemist, võiks kutsika puhul vaadata tooteid, mis aitavad  kaasa hammaste vahetusele ning samaaegselt leevendavad igemete sügelust.

Täiskasvanuks saades hakkavad lemmiku lelueelistused juba selgemaks saama. Veehullule sobivad ideaalselt erinevad veemänguasjad, sest spetsiaalsed veelelud on erksavärvilised, uppumiskindlad ning nende haaratavus on koerale mugav.

Kassile, seevastu, sobib meelelahutuseks mõni huvitav turnimispuunaistenõgesega lõhnastatud lelud, tunnelid, krabisevad mänguasjad ning klassikalised kassiõnged.

Kutsikas on temperatuuritundlik

Kui oled külmal ajal pisikest võtmas, arvesta kindlasti sellega, et mõne tõu pisike kutsikas vajab kindlasti riietamist. Ka kuum periood ei ole loomadele kerge, sest ka sellega tulevad väiksed sõbrakesed halvemini toime.

Loomabeebi õpetamisega alusta kohe

Kutsikas ja kassipoeg areneb inimesest 10x kiiremini, seega on tema ajaaken uute asjadega harjumuseks ja õppimiseks küllaltki lühike. Pane juba enne uue pereliikme koju toomist paika plaan, mis sisaldaks välja valitud koertekooli või treenerit ning kondikava sotsialiseerimisega alustamiseks. Kui oled valinud tõulooma, siis üldjuhul soovitab kasvataja meeleldi tõu omadusi ja vajadusi silmas pidades nii treenerit kui ka tõhusaimaid sotsialiseerimistaktikaid. Aeg kipub meil käest libisema, kuid kahjuks ei ole kunagi enam aega tagasi võimalik keerata. Seega, plaan paika!

Copy
Tagasi üles