Tallinna loomaaed ootab loomadele kingiks üleliigseid kõrvitsaid (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrvitsapidu Tallinna loomaaias
Kõrvitsapidu Tallinna loomaaias Foto: Albert Truuväärt / Scanpix

Tallinna loomaaed ootab taas kõiki inimesi üle Eesti oma ülearuseid kõrvitsaid loomaaia asukatele kinkima. DPD kuller toimetab kõrvitsad tasuta loomaaeda, kus oktoobris toimub juba seitsmendat aastat suur kõrvitsapidu, millest saavad osa pea kõik loomaaia asukad elevantidest väikeste närilisteni.

Tallinna loomaaia ja DPD ühine sügisene kõrvitsakampaania algas 2013. aastal ning Tallinna loomaaia koostöösuhete koordinaator Signe Kalgani sõnul on tal väga hea meel, et järjest rohkem on lisaks lihtsalt toredatele inimestele, kes oma üleliigsed kõrvitsad loomadele saadavad, ka inimesi, kes ekstra just selle nimel kevadel kõrvitsaseemned mulda panevad.

«Näiteks on mitu tublit lasteaeda, kes on sellest teinud ühise projekti,» sõnas Kalgan. «Kevadel istutakse, kastetakse, jälgitakse taimede sirgumist, siis korjatakse ja lõpuks tullakse vaatama, kuidas loomad nende ühist tööd naudivad.»

DPD Eesti müügi-  ja turundusjuht Janek Kivimurd märkis, et kõrvitsate vedu on ka kullerite jaoks igal sügisel oodatud sündmus, sest tihti on saatjateks just entusiastlikud lapsed ja perekonnad. «Loomaaiale tehakse saadetisi üle Eesti — Lõuna-Eesti tagumistest soppidest kuni saarteni. Mõnikord on teele pandud ka ikka päris pirakaid isendeid ja korraga nii suures koguses, et kulleril tuleb neid lausa kaubaalusega transportida,» rõõmustas Kivimurd. «Eelmisel aastal sai loomaaed kokku umbes 12 tonni kõrvitsaid ning loodetavasti saame selle numbri seekord ületatud, sest kõrvitsamaiaid loomi loomaaias jagub.»

Kalgan selgitas, et kõrvitsaid naudib enamik nende loomadest ning ainult kaslaseid jätab see suur vili suhteliselt külmaks. «Näiteks tiigrid kõrvitsat sööma ei kipu, kuigi mängida neile sellega ikka meeldib. Kõikidele teistele on kõrvitsapidu suur rõõm, sest see mekib nii hiirtele, elevantidele kui ka jääkarudele,» lausus Kalgan. «Kord oli isegi selline juhtum, et panime kõrvitsa sisse mõnusa punase kala, aga meie jääkaru Nord eelistas esmalt selle ümbert ära süüa kõrvitsa ning alles hiljem asus kala kallale.»

27. oktoobril toimuval iga-aastasel kõrvitsapeol käib loomade toitmine käsikäes hariva jutu ja loomade vaatlemisega, sest loomade reaktsioonid aedikusse tekkinud uue ja huvitava söödava vilja osas on alati erisugused ja põnevad. «Lisaks söödaportsule on kõrvitsatel ka lisaväärtus — loomaaialoomade elukeskkonna rikastamine, millega tahame puuriasukatele mängulist tegevust pakkuda,» selgitas Kalgan.

DPD toimetab tasuta kohale kõikide kõrvitsakasvatajate kõrvitsad igast Eesti otsast, kuid soovijad saavad oma kõrvitsad loomaaeda ka ise kohale viia. Tasuta DPD kulleri tellimiseks tuleb täita ankeet, mis asub SIIN. 

Loomaaia asukatele saab annetada ka muid juur- ja puuvilju, mis tuleks toimetada loomaaia Põhjaväravasse aadressil Paldiski mnt. 145.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles