Loomabeebi esimene kliinikuskäik – kontroll ninast sabaotsani!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pet City

Kui kutsikas või kassipoeg on ostetud eetiliselt loomakasvatajalt, on kutsikas enne uude koju andmist juba tõenäoliselt kliinikus käinud ning uus omanik saab loomabeebiga kaasa juhendi edaspidiseks, samuti ka soovitused kliinikute ja muu vajaliku kohta. Ka otse varjupaigast võetud lemmikud on õnnega koos, kuna sealsed koerad-kassid on alati loomaarstide poolt üle vaadatud, ussikuuritatud, vaktsineeritud. Teine lugu on aga läbi kahtlaste portaalide ostetud loomalapsed või isegi noorukid, kel tihti pole ette näidata ainsamatki vaktsiini, mitte ühtegi parasiiditõrjet.

Tihtipeale koerte/kasside vabrikutest ostetud lemmikloomade „kasvatajad“ kaovad pärast tehingut kui tina tuhka, numbrid vahetuvad jne. Siis jääb loomaomanik oma väikese karvapalliga ihuüksi ning ei oskagi kohe ehk midagi sellises olukorras ette võtta.

Mida siis aga uue sõbrakesega peale hakata? Kas kliinikus, kus käivad nii paljud haiged loomad, on ikka vaktsineerimata tegelasega ohutu? 

Neile küsimustele vastab PetCity kliiniku loomaarst Viranika Avilkina:

Loomaomanikud ei pea kartma, et nende lemmikud loomakliinikus nakatuksid, kuna kõik vastuvõturuumid puhastatakse hoolikalt pärast igat patsienti. Kutsika ja kassipoja päris esimesel visiidil vaatame üle noore looma üldseisundi; kuulame südant, vaatame silmakesi; kontrollime, et lemmikul poleks ühtegi songa ega sabakonksu ning isastel vaatame üle ka munandid. Ühesõnaga – vaatame sinu lemmiku üle väga põhjalikult, ninast sabaotsani! Kui kõik on hästi, saab jätkata. Kui mitte, siis teavitame probleemidest omanikku/kasvatajat ning anname soovitusi edaspidiseks. Näitame, kuidas vaadata kutsika/kassipoja hambaid ning kuidas puhastada silmi ja kõrvu. 

Järgneb vaktsineerimine. Eestis on soovituslik vaktsineerida kutsikat alates 2-3 elukuust. Marutaudi vaktsiin tehakse üldjuhul üle 3-kuu vanusele loomale. Võib ka teha varem, kuid sellisel juhul on kordusvaktsiin 4 nädala pärast hädavajalik. Kui vaktsiinid on tehtud, algab kiibistamine!

Pea meeles, et kiibi peab uus omanik alati ka enda nimele registreerima, sest vastasel juhul pole paigaldatud kiibist looma kadumisel mingit kasu. Lemmikloomadel on Eestis kolm registrit, üks neist on tasuline. Eesti Kennelliidu registrisse sisestab tõukoera andmed lemmiku kasvataja. Lemmikloomaregister LLR on tasuta, kuid selleks tuleb omanikul ise andmed sisestada. Kolmas, tasuline, on Eesti Väikeloomaarstide seltsi hallatav register, kuhu mõne euro eest kannab lemmiklooma andmed sisse veterinaar. Viimane teeb sealjuures koostööd ka rahvusvahelise kiibiregistriga, mis tähendab seda, et ka välismaal kaduma läinud lemmik on võimalik tänu sellele tagasi saada.

Üldjuhul ei jää kiire ja täpse loomaarsti tegutsemise korral väiksele neljajalgsele ühtegi halba mälestust. Kindluse mõttes võiks sõbrakesele siiski kaasa võtta maiust ning protseduuride ajal seda pakkuda. Nii on hea elamus garanteeritud ning edasised arstilkäigud ei valmista lemmikule suurt stressi, sest loomakliinik võrdub maiusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles