Üllatav leid: mööduja avastas Tallinna kesklinnast ebatavalise abivajaja

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK / PM/EMF / Scanpix

Eilne päev tõi Eestimaa Loomakaitse Liidule (ELL) ühe ebareaalselt sümpaatse abivajaja. Nimelt leidis üks härrasmees Stockmanni lähistelt maast kössitamast Eesti väikseima kaku — värbkaku

Linnuke on oma mõõtudelt vaid umbes 15 sentimeetri pikkune ning peale vaadates sobiks ideaalselt kapiservale sisustuselemendiks või lapsele kaisuloomaks. Tegelikkuses on hea pahalase pilguga linnu koht aga loomulikult vabas looduses. 

Leidja kõne Loomakaitse liitu ning saadetud pilt linnust ei jätnud kahtlustki, et see kakk vajab abi. Tallinna lähistel on enim kogemusi ja oskusi tegeleda röövlindudega Imeloomade Seltsil. Leidja oli nõus linnu ise sinna kohale viima. 

Esmasel ülevaatusel suuri vigastusi ei leitud, kuid kakk veel lennata ei suuda. Ilmselt olid lennu peatanud kõrghoonete aknad. Suured läikivad pinnad saavad igal aastal sadadele ja tuhandetele lindudele saatuslikuks. Tiivulised lihtsalt ei oska neid näha ning lendavad pea ees vastu aknaid.

Mõned tugevamad taastuvad löögist kiiremini ning lendavad mõne minuti või tunni pärast oma teed, kõigil aga nii hästi ei lähe. Kakuke tundub olevat nende seas, kel hea võimalus taastuda ja edaspidi vähe sobivamas keskkonnas edasi elada.

Miks linnuke üldse linnadžunglisse sattus, on ainult oletatav. ELL usub, et tegemist võib olla põhja poolt meile talvituma tulnud kakuga, kes üle lahe lennates leidis end natuke veidratest tingimustest. Värbkaku päriskodu võiks olla siiski okasmetsas või okas-segametsas, kus ta tegutseb sellele liigile harjumuspäraselt, põhiliselt päevasel ajal. Toiduks püüab ta närilisi ja ka värvulisi. Viimaseid suudab ta lausa lennult tabada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles