Uus-Meremaa küla tahab keelustada kasside pidamise lemmikloomadena

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels/Pixabay/CC0 Creative Commons

Uus-Meremaa Lõunasaarel asuva Omaui piirkonna kohalik valitsus avaldas soovi keelustada kasside pidamine — kui praegu Omauis elavad kassid surevad, ei oleks omanikel lubatud uusi lemmikuid võtta.

Omaui kohaliku omavalitsuse poolt loodud «kahjurprogrammi» eesmärk on kaitsta Uus-Meremaa metsloomi ja -linde, keda kasside kohalolu ohustab. Plaani järgi peaks kõik praegu Omauis elavad kassid saama kiibistatud, registreeritud ja kastreeritud-steriliseeritud ning kui nad surevad, ei tohi nende omanikud uusi kasse võtta.

Omavalitsuse liige Ali Meade nentis, et kui otsus läbi läheks, oleks see piirkonna elusloodusele ääretult kasulik, kuid kõik kogukonnaliikmed ei ole mõttega päri. Külaelanik Nico Jarvis ütles väljaandele Otago Daily Times, et tema jaoks on võimukandjate plaan šokeeriv ning kassid on ainus võimalus hoida näriliste arvukus kontrolli all.

Uus-Meremaa on seadnud eesmärgi 2050. aastaks vabaneda rottidest, kärpidest ja opossumitest ehk liikidest, kes on aja jooksul Uus-Meremaale sisse toodud ning ohuks saartel looduslikult elavatele loomadele. Arvatakse, et plaani täideviimine võtab igal aastal riigikassast ära umbes 3.3 miljardit Uus-Meremaa dollarit ehk pea 2 miljardit eurot.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles