Teadlased: kitsedele meeldivad naeratavad inimesed

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jacques Durocher / PantherMedia / Jacques Durocher / Scanpix

Kui sul on valida, kas pöörduda kurja või rõõmsa ilmega inimese poole, valiksid tõenäoliselt viimase. Meie näoilmeid suudavad aga lugeda ka mõningad loomad.

Londoni Queen Mary ülikooli teadlased viisid läbi uurimuse, mille tulemustest järeldasid, et inimeste ilmeid oskab tajuda seniarvatust rohkem loomi. Meeskond kasutas katsejänestena kodukitsi ning seadis nende ette kaks mustvalget fotot ühest inimesest, kes ühel pildil oli rõõmsa, teisel aga kurja näoga. Enamikus katsetest suundusid loomad otse rõõmsa näoga foto juurde ning veetsid seda uudistades kauem aega. 

Selgus aga, et kitsede tähelepanu äratamiseks pidi rõõmus foto olema paremal pool — uuringu läbi viinud teadlaste arvates tuleneb see sellest, et fotode analüüs toimub looma paremas ajupoolkeras. 

Uuringu kaasautori Alan McElligotti sõnul arvati seni, et inimeste näoilmetest saavad aru vaid loomad, kes on kahejalgsetega läbi aegade lähestikku elanud — näiteks koerad ja hobused. Nüüd on McElligott aga kindel, et ka loomad, kelle inimene on toidusaaduste nimel kodustanud, suudavad meie ilmeid lugeda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles