Millal ja kuidas koera sööta?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: https://unsplash.com/

Kui varem räägiti, et kont on koerale õige toit ja inimese söögilaua ülejääk selle toeks, siis tänapäeval ollakse teisel arvamusel. Seda lihtsalt põhjusel – koera seedimine pole raudne ning koera isusid ei saa usaldada. Mitmed uuringud ja arstid kinnitavad, et koerale kondi andmine on seotud riskidega neist lahti näritud ja alla neelatud kondikildude tõttu, mis võivad soolestikku kinni jääda ja tekitada vaegusi. Lisaks ei tohi koerale anda inimeste söögilaualt toitu, kuna siis võib lemmik saada „maiusi“, mis tema seedimisele ei sobi ja on pigem mürgise iseloomuga. Lisaks võib selline lunimine rikkuda söögiisu ja pidev näksimine tõsta kehakaalu. Paljud koerad lunivad ka tähelepanu saamise pärast ning nad võtavad vastu kõike, mida pakutakse. Peremehele võib seega tunduda, et koerale maitseb. Seetõttu tasub silmas pidada soovitusi, kuidas oleks õige koera toita.

Kuidas koera sööta?

Soovituslik on koera sööta iga päev samal ajal. Veel parem oleks, kui sööta koera 2 korda päevas – see on eriti oluline suurte tõugude puhul. Seda seetõttu, et ühtlasem toitumine ja toidukoguste jaotamine aitab vältida terviseprobleeme. Toidukoguste väljaarvutamine on samuti äärmisel oluline ning selleks tasuks kasutada spetsiaalset mõõtetopsi.

Mida ei tohiks koerale sööta?

Oluline on jälgida, et koer ei saaks inimeste toidulaualt toitu, mis on talle toksiline(näiteks šokolaad ja sibul). Mõni koer on kui tolmuimeja ning sööb isukalt ära ka talle mürgise toidu. Töödeldud kondid on lemmikloomale äärmiselt ohtlikud, kuna eraldavad väga teravaid kilde. Ka toores kont ei ole suures koguses sooleummistuse ohu tõttu hea. Omaniku kohus on selgeks teha toidud ja ained, mis lemmiku organismi kuidagi kahjustada võiks.

Mis on veel koera toitmisel oluline?

Kehaline koormus on koertele hädavajalik. Jalutamine aitab neid vormis hoida, ühtlasi on see tegevus oluline hea sideme loomiseks lemmiku ja peremehe vahel. Toidu vahetamisel uue toidu tuleks aga meeles pidada, et see peab toimuma järk-järgult:

  • 1.-3. päeval lisa vanale toidule 25% uut toitu,
  • 4-6. päeval oleks hea, kui uue toidu osakaal moodustaks 50%,
  • 7.-9. päeval võiks see moodustada 75%,
  • 10. päevaks oleks uue toidu kogus 100%.

Selliselt toimides lased koeral ja ta seedesüsteemil harjuda uue toiduga.

Kutsikate toitmise eripärad ja nipid

Kutsikate üleviimine kuivtoidule on sobilik alates umbes 4-ndast elunädalast. Kindlasti on oluline selles etapis kuivtoidu graanuleid leotada soojas vees. Nii muutuvad krõbinad pehmemaks ning pisikesel kutsikal on seda lihtsam süüa. Nagu ka täiskasvanud koerte puhul, peab kutsikate toitu vahetama järk-järgult!

Kutsikate sage toitmine on oluline nende väikse ja arenemisjärgus mao tõttu. Optimaalne on toita kutsikaid 4-5 korda päevas. Kutsika kasvades saab hakata toitmise sagedust vähendama. NB! Kutsikas ei pea sööma nii palju kui tahab. Kutsikad on loomult aplad – see on nende ellujäämisinstinkt!

Erinevad tõud arenevad ja kasvavad erineva kiirusega. Väiksed tõud(näiteks mops), võivad saavutada täiskasvanud looma suuruse juba 9-ndal elukuul ja hiigeltõud(näiteks dogi) võivad areneda isegi kuni kolm või enam aastat. Sellepärast on oluline toita koera vastavalt tõu suurusele ja anda kutsikatele kasvukõverale sobivat toitu.

Leader toiduvalik – tasakaalustatud ja täisväärtuslik toit

Koeratoit Leader laiast valikust leiab igaüks endale sobivaima. Leader peab lugu loomulikest koostisosadest, mis tagavad lemmikute tasakaalustatud ja täisväärtusliku toidu. Veterinaaride poolt välja töötatud toidu koostisosad on kohalikud ja värsked ning selle seeduvus ja toiteväärtus on maksimaalne. Leader toitude hulgast leiad oma koera kõikideks eluetappideks sobiva söögi, mis on loomulik, kvaliteetne ja täisväärtuslik.

  • Leader koeratoit PUPPY toidud on valmistatud kanaliha baasil.
  • Leader koeratoit ADULT toidud on valmistatud kanaliha baasil.
  • Leader koeratoit SENIOR toidud on valmistatud kanaliha baasil.
  • Leader koeratoit SENSITIVE toidud on valmistatud lambaliha baasil. Sensitive sari sobib näiteks allergiatega ja ülitundliku seedimisega koertele.
  • Leader koeratoit SLIMLINE toidud on valmistatud kalkuniliha baasil. Slimline toidud sobivad kaaluprobleemidega koertele.
  • Leader koeratoit SUPREME toidud on valmistatud kanaliha baasil. Supreme toidud sobivad eriti hästi näitusekoertele, kellel on vajalik karvastiku laitmatu ja läikiv välimus.
Copy
Tagasi üles