Tartus leiti väikesest korterist kehvades tingimustes elanud koerakari

Minna Annabel Tismus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus asuvast väikesest korterist leiti 17 koera.
Tartus asuvast väikesest korterist leiti 17 koera. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Eestimaa Loomakaitse Liit leidis politseinikega selle aasta juunikuu alguses Tartust Veeriku tänava korterist üle 17 kehvades elutingimustes elanud koera.

Selle aasta juuni alguses sai Eestimaa Loomakaitse Liit kõne Tartus Veeriku tänaval asuva viiekordse maja korteriühistu esimehelt, kes palus abi seoses ühe koerapidaja Irina Dostojevskajaga. Mees kurtis, et nende majas peab üks naisterahvas koeri kehvades tingimustes. 

Trepikojas oli levinud hirmus hais ning trepid olid kaetud koerte väljaheidetega.
Trepikojas oli levinud hirmus hais ning trepid olid kaetud koerte väljaheidetega. Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Mehe sõnul oli levinud trepikojas pidevalt hirmus hais, trepid olid tihti koristamata koerte väljaheidetest ja koerapidajaga ei õnnestunud saada kontakti. Naabrite sõnul elas korteris neli koera. 

Eesti Loomakaitse Liidu töötajad otsustasid olukorda uurida ning arvasid, et äkki on inimesega midagi juhtunud, sest ust ei avatud. 

«Meie koputamise peale ka ust ei avatud. Naabrite sõnul olla korteri lukk kellegi kurja inimese poolt mingit värvi täis valatud ja väljast seda lukustada ei saavatki. Seega, kui uks lukus, tähendab keegi on teinud seda seestpoolt ja inimene kodus. Peale mõnekümneminutilist kolkimist ja naabritega suhtlemist otsustasime kutsuda politsei, sest tundus võimalik olevat juhtunud see kõige hullem variant,» kirjutas Eestimaa Loomakaitse Liit enda Facebooki kontole. 

«Politsei saabus, kolkis uksele, palus sisselaskmist, kuid ust ei avatud. Mõtlesime koos seaduse esindajatega, kuidas toimida ja ainuõige variandina tundus päästeameti kohale kutsumine. Pääste saabus koos vajalike vahenditega korterisse sisenemiseks. See oleks kaasa toonud muidugi ukse lõhkumise ja sestap enne seda viimast hetke hüüdsid pääste mehed kõvasti läbi ukse, et, kui kohe ust ei ava, tuleme jõuga sisse. Ennäe imet! Proua ilmuski uksele. Ilmselt hakkas uksest ikka kahju. Meenutan siinkohal, et politseile ta ust ei avanud.»

Politseil õnnestus lõpuks korterisse siseneda. «Kõige hullem oli korteris olev hais. See oli sõna otseses mõttes nii vänge, et silmist võttis pisarad välja,» kirjutas Eestimaa Loomakaitse Liit Facebookis. 

Eestimaa Loomakaitse Liidu töötajad naasesid korterisse paar päeva hiljem Tartumaa veterinaar- ja toiduameti (VTA) spetsialisti Peeter Kukega. Selgus, et ligi poolte koerte dokumendid ei vastanud nõuetele, mitmetel olid vaktsiinid aegunud, samuti puudusid neil impordidokumendid.

Tartumaa VTA tegi koerakasvatajale ettekirjutuse ja andis kolm nädalat koerte elamistingimuste parandamiseks. Omanikule kehtestati ka nõue, et ta peab teatama VTA-le, kuhu koerad viiakse ning paik kontrollitakse VTA poolt üle. 

Sarnastest olukordadest ja kahtlustest saab anda teada Eesti Loomakaitse Liidule helistades telefoninumbrile 51946146 või kirjutades meiliaadressile info@loomakaitse.eu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles