Paugukartus ei tähenda tingimata labiilset närvisüsteemi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PetCity

On kahte tüüpi mürakartust – kaasasündinud või (inimese abil)tekkinud hirm. Esimese puhul polegi midagi teha, sest teatud koeratõud vajavad enda töös väga teravat kuulmist. On muidugi ka loomi, kelle kuulmine ongi parem kui teistel liigikaaslastel. Sellisel puhul tekitab vali müra valuaistingut. Kuna loom ei saa täpsemalt aru miks ja mille eest ta haiget saab, läheb ta paanikasse ning hakkab ajapikku seostama vihma, valgussähvakuid või midagi muud haigettekitava heliga.

Looma hirmule on väga lihtne ka ise kaasa aidata. Tavaliseim stsenaarium on koos lemmikuga ilutulestiku „nautimine“. Piisab vaid ühest lähedal kärgatanud raketist ning pelglikkuse takkakiitmisest(õrnal häälel „ei ole midagi, tubli oled, küll kõik saab korda“) ja ongi kodus mürakartlik loom.

Kasuta koeratreeneri abi

Algaja koeraomanik võiks alustada koertekoolist ning rääkida enda muredest ja hirmudest koeratreeneriga. Treener jagab rõõmuga parimaid nippe ning näitab täpsemalt kuidas võimalikest hirmudest üle saada, neid vältida ja ennetada. Kindlasti on koertekool ja treeneri abi möödapääsmatu tõus, mis on aldis neurootilisele iseloomule.

Kuidas koertekooli treeninguid jätkata ja koera aidata?

Kutsika puhul on tungivalt soovituslik paukude meeldivaks tegemine. Et seda teha, kasuta igat võimalust. Müriseva ilma puhul mine kutsikaga õue ja tee kontaktiharjutusi. Harjuta istumist, lamamist, püsivust, aita tal mürast mööda vaadata. Kiida kutsika mittereageerimist. Ei mingil juhul ei tohi premeerida koera reageerimist. Värina või kiunumise puhul ei tohi koera sõnaga rahustada või teda silitada – see annab noorele koerale siganaali, et tegemist ongi hirmsa olukorraga, omanik kiidab ju tegvuse heaks! Selle asemel proovi endiselt kontakti endale saada ning eemaldu kutsikaga kuskile, kus müra teda ei sega. Kui koer on ohutus kauguses olukorraga adapteerunud, jätka harjutuste tegemist. Väga hea on kutsikat harjutada lasketiiru läheduses, minnes sellele koera enesekindluse kasvades aina lähemale.

NB! Pea meeles, et teadmatusest võid koera ise õpetades rohkem kahju kui head teha. Kui enda võimekuses kahtled, väldi igasugust isetegevust ning kasuta kindlasti koeratreeneri abi.

Kui aga olete läbi teadmatuse koerale põhjustanud ebameeldiva teadmatuse või teil on kodus teadmata ajalooga täiskasvanud, paugukartlik loom, tuleb koera ebameeldivatest olukordadest võimaluse piires säästa. Stressis koera ärge kiitke – koer saab asjadest väga lihtsalt aru ning mõistab, et kiidate tema närvilisust. Selle asemel proovige koera mõtteid mujale viia. Hästi sobivad selleks mõttemängud, aga ka erinevate harjutuste kordamine või uute õppimine. Äikselise ilma tulekul jätke koerale võimalus minna rahulikku kohta. Selleks sobib mõni maja keskel olev ruum, tihti ka näiteks vannituba.

PetCityst leiad laia valiku tooteid aitamaks koeri sellel raskel perioodil. Võid koera toetada Serene Um-Calm loodusliku toidulisandi või osta talle äikesesärgi. Patendeeritud disainiga särk avaldab koera rindkerele õrna survet ning aitab tal selle läbi rahuneda.

Pauku ei karda vaid koerad

Tugevad helid häirivad kõiki loomi. Ka kassid ja hobused ning muidugi ka muud lemmikud, nagu linnud, võivad tugevale helile vastakalt reageerida.

Kassi aitab rahustada ohutu Feliway difuusor, mille komponendid sarnanevad kassi näopiirkonna feromoonidele luues heaolu- ja rahutunde. Ka ThunderWorksi ärevusevastane vest on kassidele sobilik. Väga heaks abivahendiks on spetsiaalselt kiisudele välja töötatud rahustav geel. Seda on hea anda umbes 3 tundi enne oletatavat stressiolukorda, olgu selleks siis aastavahetus, reisimine või arstilkäik.

PetCityst leiad rahustava täiendsööda isegi hobusele! Cavalor Calm on ideaalne tihedalt reisivatele võistlushobustele, kes kõrge stressitaseme tõttu ei kasuta enda täit potentsiaali. Toode on sobilik kasutamaks ka neurootilistel isenditel aga ka hobustel, kes ehmuvad tihti või on lihtsalt ülimalt temperamentsed. Täiendsööt on hobusele täiesti ohutu ning ei oma negatiivset mõju maksale ja neerudele.

Copy
Tagasi üles