Eesti hagijat võib lõpuks ees oodata rahvusvaheline tunnustus

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: By Томасина [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons

Eesti Vabariigi 100. aastapäeval on olulise maamärgini jõudnud Eesti üks ja ainus päris oma tõug - Eesti hagijas. Juba lähiajal võib eesti hagijas saada rahvusvahelise tunnustuse maailma suurimas koerandusorganisatsioonis, mille esindajad tulevad tõuga peatselt tutvuma. 

Eesti Kennelliit korraldab 18.augustil Luige näitusteväljakul Harjumaal ülevaatuse «Eesti 100 hagijat» ning korraldajad loodavad, et osalejatega koos tehakse sellest Eestile ainulaadne ja väärikas juubelikingitus. 

«FCI poolt on ülevaatusel osalevate koerte miinimumarvuks määratud 60, kuid loodame, et Eesti sajanda sünnipäeva tähistamiseks õnnestub kokku saada vähemalt 100 eesti hagijat,» kutsus Eesti Kennelliidu president Helen Tonkson-Koit üles kõiki eesti hagija omanikke andma oma panust. «Iga eesti hagijas loeb — tule kindlasti!» 

Eesti hagija juured ulatuvad kolmekümnendatesse aastatesse, kui Lääne-Euroopast hakati sisse tooma inglise väike-, šveitsi, luzerni ja berni hagijaid. Need tõud ei säilinud siin puhtana kuigi kaua, vaid neid hakati ristama kohalike madalakasvuliste hagijatega, eesmärgiks saada uus hagijatõug, mis vastaks kõigile kohalikele jahipidamise kommetele ja tingimustele.

Eesti hagija tõustandard sai esmase riikliku kinnituse Nõukogude Liidu Põllumajanduse Ministeeriumi Looduskaitsepiirkondade ja Jahimajanduse Peavalitsuse juhataja käskkirjaga nr 161 (27.12.1954) ning algupärane standard avaldati vene keeles. Praegu kehtiv tõustandard kinnitati Eesti Kennelliidus 2007. a. novembris.

Tänaseks on see keskmise kasvuga, visa tööstiiliga ja kõlava ajukilkega tõug eriti populaarne Venemaa Euroopa-osas, kuid teda kasutatakse ja tuntakse ka Läänemere idakaldal ning Soomes.

«Eesti 100 hagijat» toimub 18.08.2018 kell 13-16 Harjumaal Luige näitusteväljakul. Osalejaid oodatakse alates keskpäevast. Ürituse käigus vaatavad osalevad koerad üle Rahvusvahelise Künoloogilise Föderatsiooni (FCI) esindajad pr. Kirsi Sainio (Soome) ning hr. Rui Oliveira (Portugal). Kui soovid enda eesti hagijaga osaleda, palub Eesti Kennelliit sellest teada anda e-kirjaga aadressil eesti.hagijas@kennelliit.ee või helistades telefonil 654 0130.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles