3 nõuannet, kuidas muuta palav ilm looma jaoks talutavaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash

Tänavune suvi on midagi sellist, mida pole siin maal ammu kogetud. See on suvi, mida on pikisilmi oodatud, ent säärase palavuse ja niiskusega on raske toime tulla paljudel eakatel, lastel ja ka meie lemmikloomadel. Samas, sellest hoolimata, kutsub säärane ilm toast välja. Mida tasub aga silmas pidada, et kuuma ilmaga püsiks tervis hea nii loomaomanikul kui lemmikul?

Nõuanne nr 1

Esimene asi, mida võiks silmas pidada on see, et palava ilmaga tuleks välja minnes alati kaasa võtta pudel vett - seda nii endale, kui oma lemmikule. Kuna lemmikud plastikpudelist otse juua ei oska ega taha, oleks mõistlik neile kaasa pakkida spetsiaalne joogi- ja sööginõu. Paljud sööginõud on juba ka ruumisäästlikud, kuna neid on võimalik kokku voltida. Näiteks on olemas tekstiilist matkakauss. Kui tundub, et see on jube tüütu ja nõuab omanikult lisakoti tassimist, siis nii see pole. Lemmikud võivad vabalt ka ise oma asju tassida, kuna neile on loodud täitsa isiklikud seljakotid. Iga koer talub raskusi siiski erinevalt, ning raskuse kandmine sõltub koera keha kujust kui ka füüsilisest vormist. Seljakoti kogu raskus ei tohi kunagi ületada 20% koera oma kehakaalust.

Nõuanne nr 2

Et soojal suvepäeval kuumarabandust vältida tuleb mõelda kodust lahkudes sellele, kuidas looma jahutada, kui väljas ollakse rohkem kui pool tundi korraga. Peremees võib end otsese päikese eest kaitsta päikesevarju või mütsiga, lemmikule tasub muretseda jahutustraksid ning lesimiseks jahutusmatt. Tasub meeles pidada, et kuumarabandus ohustab eriti lühininalisi tõuge, nagu näiteks prantsuse ja inglise buldoge, mopse, grifoone, shih tzusid, kassidest pärslasi jt.

Nõuanne nr 3

Mitte mingil juhul ei tohi lemmikut jätta kuuma ilma korral autosse, sest autos tõuseb temperatuur väga ruttu. Erinevad eksperimendid on kindlaks teinud, et kui õhutemperatuur on 25 kraadi, kuumeneb päikese kätte jäetud auto salong vähem kui poole tunniga 70 kraadini. See on lemmikule surmav. Võrdlusena saab välja tuua, et 70 kraadi juures on võimalik muna praadida. Kuumarabandus võib lemmikut tabada tunduvalt madalama temperatuuri juures ja sedagi juba mõne minutiga.

Koertel puuduvad higinäärmed ning seetõttu saab ta palavust leevendada lõõtsutades, ent kui õhk on kuum, pole sellest abi. Koera normaalne kehatemperatuur on 38-39 kraadi, kuid kui see tõuseb juba kolme pügala võrra kõrgemale on oht, et lemmiku organid lakkavad töötamast. Säärases kuumuses ei pea ka inimene kaua vastu. Kui oma lemmikuga otsustatakse siiski ette võtta üks mõnus automatk, tasub autosse muretseda jahutuskate. See aitab auto temperatuuri kontrolli all hoida. Ent ka sellisel juhul ei tohi lemmikut palava ilma korral sõidukisse üksi jätta.

NB! Kuumarabanduse sümptomite korral, milleks on rahutu olek, lõõtsutamine pika keelega, oksendamine ja/või kõhulahtisus, südamepekslus, uimasus ja halvimal juhul śokk, tuleb looma elu päästmiseks pöörduda loomakliinikusse.

Copy
Tagasi üles