Maaülikooli loomakliinikus aetakse ülekaalulised neljajalgsed vormi

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PDSA / SWNS.com / PDSA / SWNS.com / Scanpix

Tervislik toitumine on menukas teema nii inimeste kui nende lemmikloomade jaoks. Juba mõnda aega, juulikuu algusest ootab maaülikooli väikeloomakliiniku loomaarst Liisa Siimon toitumisnõustamisele neljajalgseid sõpru, kes juba on või kellel on kalduvus ülekaalulisusele ning rasvumisele.

Ülekaalulisus on loomaarst Siimoni sõnul haigus, mis loob eelsoodumuse raskesti kontrollitavate krooniliste haiguste tekkeks. «Nii humaanmeditsiinis kui veterinaarias tehtud uuringud näitavad, et ülekaalulisus lühendab eluiga ning alandab oluliselt elukvaliteeti. Seejuures on söötmine «imelihtne ravi» võrreldes eluaegse insuliiniasendusravi või ortopeedilise kirurgiaga,» sõnas Siimon. Tema peamine soovitus on hoida oma lemmikud vormis.

Kuna internetis ringleb palju teavet kasside-koerade toitumisest, võib loomaomanikel esineda raskusi adekvaatse info leidmisega. «Internetis leidub informatsiooni äärmuslikest dieetidest, nagu kasside taimetoitlus, mis võivad loomale häda teha,» kirjeldas Siimon. Samuti võib olla toitumisnõustamisest abi krooniliste naha- ja seedeprobleemide käes vaevlevatele lemmikutele. «Muutused looma välimuses – tuhm karvastik, pidev karvaajamine, lihaskõhetus jt – võivad olla märgiks, et lemmik ja tema söötmine vajaksid üle vaatamist.»

Siimoni sõnul on vajadus toitumisnõustamise järele suur, kuid kahjuks enamik loomaomanikke seda ei kasuta. «Väga paljud lemmikud on ülekaalulised või lausa rasvunud. Paraku ei teadvustata veel kumbagi otsese haigusena, mis peaks kindlasti muutuma.»

Maaülikooli väikeloomakliinikusse on toitumisnõustamisele oodatud igas vanuses kassid ja koerad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles