Vaata, millised on nõuded, kui lähed lemmikuga välisriiki

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Unsplash

Aina rohkem reisivad neljajalgsed ka välismaale. See on täiesti normaalne, kuna paljud lemmikud on nagu tavalised pereliikmed, kes saavad osa nii igapäevaelust kui ka puhkuse reisidest. Puhkusele minnes tuleb teada aga nii mõndagi, eriti kui sihtkohta sõidetakse lennukiga.

Lemmikloomal peab olema pass

Eestist välja reisides peab lemmikul olema europass, kuhu on kantud omaniku andmed ja vaktsineerimisajalugu. Lisaks peab lemmikul olema mikrokiip.

Lemmikloomapass peab olema kassidel, koertel ja valgetuhkrutel, kui reisitakse Euroopa Liidu riikides või kui soovitakse taassiseneda ühendusevälistest riikidest. Lemmikloomade viimisel ühendusevälistesse riikidesse tuleb järgida sihtriigi nõudeid. Enamus ühenduseväliseid riike nõuab lemmikloomaga sisenemisel veterinaarsertifikaati, mille saamiseks tuleb pöörduda asukohajärgsesse maakondlikku veterinaarkeskusesse ja esitada taotlus. 

Veterinaar- ja toiduameti kodulehel on välja toodud soovitus, et kõik vaktsineerimised võiksid olla kantud europassi, kuna dokument kehtib kogu looma eluaja. See tähendab, et vaktsineerimistõendit pole vaja ümber vormistada, kui loomal peaks tekkima tulevikus vajadus osaleda näitustel või reisida Eestist väljapoole.

Lemmikloomapasse väljastavad kõik tegevusloaga loomaarstid.

Lemmik peab olema vaktsineeritud

Eriti oluline on loomal omada marutaudivaktsiini. Selleta võivad reisida vaid teatud vanuseni loomabeebid ning sedagi ainult EL liikmesmaade siseselt. Osad riigid nõuavad sisenemisel paelussivastast tõrjet. Vajalik on vastav märgis europassis. Kui seda pole, võib reis katki jääda, kuna loom ja tema omanik saadetakse piirilt tagasi. Võib juhtuda sedagi, et lemmik jäetakse karantiini.

Ussitõrje on vajalik loomade viimisel Ühendkuningriiki, Maltale, Iirimaale ja Soome. Parasiiditõrje tuleb teha vähemalt 24 tundi, kuid mitte rohkem kui 120 tundi enne kavandatavat sisenemist nimetatud liikmesriikidesse. Mõni riik nõuab enne sisenemist kliinilist ülevaatust. Kõik vajalikud toimingud saab hõlpsalt tehtud PetCity kliinikus.

Lemmikul peab olema IATA nõuetele vastav puur

Kui soovid lemmikuga puhkusele lennata, peab cargos reisiva looma puur või transpordikott vastama IATA nõuetele. Sobivasse kaalukategooriasse (see oleneb lennufirmast) mahtuv neljajalgne võib reisida ka salongis, kuid sellisel juhul peab ta olema spetsiaalses transpordikotis. Teadma peab siinkohal kindlasti seda, et lennureisi ajal ei ole lubatud salongi kaasa võetud loomi puurist või kotist välja võtta. See tähendab, et puur või kott, milles loom reisib, peab olema piisavalt suur, et ta saaks end mugavalt liigutada ning et tagatud oleks piisav õhuvarustus. Kuna aga iga lennufirma on kehtestanud isiklikud lennureeglid, siis enne reisi planeerimist tasub tutvuda väljavalitud lennufirma reeglistikuga pet policy sektsioonist.

NB! Mitte kõik lennufirmad ei lase lemmikuid pardale, suurem enamus ei lennuta lühininalisi tõuge.

Copy
Tagasi üles