Loomaomanikele hoiatuseks: Soomes jäi kass robotniiduki alla

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Bastian / Caro / Bastian / Scanpix

Soomes Nykarlebys elav Maria Frände saabus selle nädala teisipäeva õhtul töölt koju ning leidis õuduseks eest oma kass Sputniku, kes lebas verisena aias. 

Frände esimene mõte oli, et loom oli saanud löögi autolt. Veterinaari juures selgus aga, et kassi jalgadel olid sügavad lõiked ning ainsaks seletuseks oli, et Sputnik oli ette jäänud Frände robotniidukile. 

«Võimalik, et Sputnik magas aias ja ei pannud lähenevat masinat tähele,» nentis Frände. «Niiduk töötab väga vaikselt ja ta sai sellest aru alles siis, kui masin üle ta jalgade sõitis.»

Niiduki tekitatud haavad olid sügavad ning üks neist vajas ka õmblusi. Sputniku õnneks jäid aga puutumata tema lihased ja arterid ning seetõttu ei tohiks kassi paranemine kaua aega võtta. 

Teoorias peaks robotniiduk saama aru, kui selle teel on takistus, näiteks väikelaps või loom ning Frände sõnul seisis see lubadus ka niidukitootja poolt kaasa antud manuaalis. Saksamaal läbi viidud robotniidukite testist selgus aga, et kuigi testitud niidukid peatusid seisvaid lapsi nähes, ei suutnud enamik neist ära tunda roomavaid lapsi ja lemmikloomi.

Loomakaitsjate soovitus on lihtne — püüa oma lemmikloomale teha selgeks, et niiduk on ebameeldiv asi mida vältida, vii loomad niitmise ajaks tuppa või lase niidukil töötada vaid järelvalve all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles