ELS: lõpetage loomadele mürgise MMSi söötmine!

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andreas Marinski / PantherMedia / Andreas Marinski / Scanpix

Viimastel päevadel taas suurel hulgal kõneainet tekitanud MMS ehk naatriumkloriti vesilahus on jõudnud uutele jahimaadele — sotsiaalmeediast selgub, et aine pooldajad pakuvad seda ka lemmikloomadele. Eesti Loomakaitse Selts (ELS) on aga kindlal seisukohal, et MMSi kasutada ei tohiks.

Teema tõi avalikkuse ette Facebooki-lehekülg nimega «MMS tapab tervist», mis avaldas kuvatõmmised MMSi kasutajate grupist, kus arutati aine kasutamist lemmikloomade raviks ning isegi joogivee lisandina. Muuhulgas kiideti MMSi koera kõhule määrimist vaatamata sellele, et aine looma nahka kõrvetas. Pooldajate sõnul on oksendamine ja veritsus märk sellest, et haigus hakkab süsteemist lahkuma. 

«Eesti Loomakaitse Selts ei poolda MMSi kasutamist loomadel,» nentis seltsi kommunikatsiooni- ja turundusjuht Geit Karurahu. «Ükski uurimus ei tõesta, et antud ainel võiksid olla seespidisel kasutamisel ravivad omadused. Samuti ei lei​du​ usaldusväärsetes allikates infot, mis tooks välja, et ainel on võime rakke hävitada selektiivselt. Tegu on oksüdeerijaga, mis tungib kallale k​õ​ikidele meie rakkudele.»

Karurahu sõnul ei ole mingit põhjust arvata, et aine tarvitamine võiks kellelegi olla ohutu ja veel vähem kasulik. Nii nagu inimestelgi, tekib MMSi tarbimisel loomadel mürgitus. Edasine oleneb kogusest, mis loomale on sisse söödetud. ​«Teadaolevalt ei ole Eestis keegi siiani MMSi söömise või kellelegi manustamise eest karistada saanud,» sõnas Karurahu. «Seesuguse juhtumi juures on palju aspekte millega peab arvestama, näiteks mürgituse tõsidus ja inimese tahtlikus.»

Kloordioksiidi tarvitamise levik sai alguse Ameerika Ühendriikidest, kus Louis Daniel Smith hakkas 2007. aastal müüma MMSi ehk Mirace Mineral Supplement-nimelist preparaati. Smith mõisteti USAs 2015. aastal süüdi vandenõus, smugeldamises, valesti sildistatud kemikaali ravimina müümises ja kelmuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles