Lemmiklooma päästevest võib ära hoida hullema

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Johanna Aleksandra Pärnasalu

Soe suveilm meelitab veekogude äärde end jahutama ka lemmikud. Üsna tihti võib kohata aga veesilma juures loomaomanikke, kes lasevad oma koera rihma otsast vabaks, et too saaks vette söösta. Iseenesest pole selles ju midagi halba, kuid lemmikuid võib ohustada seejuures üsna mitu asjaolu. Järgnevalt anname nõu, kuidas veekogu ääres tagada oma lemmiku turvalisus ning vaatame üle võimalused, kuidas palava ilma korral lemmikule kosutust pakkuda.

Veekogud peidavad endas mitmeid ohuallikaid. Kui tegemist on lemmikloomaga, keda sageli ei ujutata, võib selle koera ujumisoskus olla tõenäoliselt keskmine või isegi alla selle. Seega ei vasta tõele arvamus, et kõik koerad ujuvad suurepäraselt. Koerte erinevate tõugude seas leidub neid, kelle jaoks ujumine on väga suur katsumus, mis nõuab tõsiseid pingutusi. Seetõttu võib ta sattuda uppumisohtu. Heaks abivahendiks on sellisel puhul Hurtta Life Saviour või Rukka Safety päästevest, mis hoiab koera selga pinnal. Need on kerged vestid, mis ei takista looma liikuvust vees, ega ka kuival pinnal. Lisaks tasub lemmikule päästevest selga tõmmata ka juhul, kui minnakse merele lõbusõitu tegema.

Mere- ja järvevees pakuvad laialdast kõneainet ka sinivetikad, mis ohustavad lemmikute tervist. Halvimal juhul võib loom nendega kokku puutudes surra, kuna nende keha on liialt väike, et tugeva mürgistusega toime tulla. Kui on kartus, et sinivetikat veekogus ära ei tunta ning lemmiku tervist ohtu seada ei soovita, on võimalik oma lemmikut ujutada spetsiaalselt neile mõeldud basseinis  – nii on vetikavaba, puhas ja ohutu vesi kindlustatud!

Kuumal ajal tuleb eriti hoolsalt jälgida, et loom saaks värsket joogivett. Vett tuleks vahetada mitu korda päevas, sest vastasel juhul võib lemmik otsida külmemat suutäit WC-potist või juua veekogu ääres soolast mere-või järvevett. Et seda vältida, tuleks lemmikule, kodust väljudes, kaasa pakkida puhas vesi ja veenõu. Tänapäeval on lemmiklooma poodides saada juba spetsiaalsed joogi- ja sööginõud lemmikuga reisimiseks. Lisaks hoiavad teatud kausid külma, nagu näiteks Magisso kausid.

Jahutust saab palava ilma korral loomale pakkuda ka muude vahenditega. Näiteks võib koerale muretseda jahutavad traksid või jahutusvesti.


Kodustes tingimustes peaks kindlasti jälgima ka seda, et looma pesa ei asuks otsese päikese käes. Lemmiku ase võiks olla varjulises kohas ning ideaalis selline, mis ei oleks maapinnaga otsekontaktis, näiteks Dogzone voodi. Selline tõstetud voodi on suurepärane ka märjal või külmal ajal ja sobilik liigeseprobleemidega loomade puhul.

Pea meeles!

  1. Ära jäta lemmikut otsese päikese kätte - Kuumarabandus ohustab ka lemmikut!
  2. Kanna kaasas vett ja muud jahutavad tarbed!
  3. Seisa hea looma turvalisuse eest – pane lemmikule selga päästevest!
Copy
Tagasi üles