Loomaarst vastab: miks muidu sõbralik koer inimest järsku hammustada võib?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jenny Sturm / PantherMedia / Jenny Sturm / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu, mida teha sõbraliku koeraga, kes järsku inimest hammustas.

«Mu koer on alati olnud ülisõbralik kõigi inimestega ja võtab ka võõrad kohe omaks. Hiljuti juhtus aga esimest korda, et ta hammustas kullerit, kes mu korterisse suure saadetise tõi ja sellepärast tuppa tuli. Kas peaks kartma, et selline asi võib korduda ja ei saa koera enam usaldada?»

Vastab PetCity Lõunakeskuse loomakliiniku peaarst Piret Tobias: 

Alati peab arvestama sellega, et loomad võivad käituda ettearvamatult. Antud juhul arvan, et koera võis ehmatada ehk kulleri vorm või suur pakk, mida ta käes hoidis. Suure tõenäosusega tundis ta ohtu nii enda kui teie tervise eest ja pidas paremaks rünnata. Ka tema jaoks on parim kaitse rünnak. Enda arust ei teinud ta midagi valesti, vaid kaitses lihtsalt oma territooriumi. 

Selline asi võib korduda ja parim, mida teha saate, on alati olla paar sammu koera mõtlemisest ees. Sarnasel juhul soovitan enne inimese korterisse sisenemist koer fikseerida ja jääda ise rahulikuks. Kui koer on tegevuse ajal ilusti teie kõrval olnud, siis kindlasti tuleb teda ka hea käitumise eest premeerida.

Kui koer näitab mingeid agressiooni märke, siis tuleb ta viia teise ruumi. Sellise käitumise vältimiseks tuleb teda juba kutsikaeast kõikvõimalike asjadega sotsialiseerida. Loetelu läheks siinkohal päris pikaks, aga näiteks väikesed lapsed, teised loomad, vormiriietes inimesed, kepiga vanainimesed, purjus inimesed. Mida rohkem on loom sotsialiseerunud, seda stabiilsema närvisüsteemiga ta on ja seda rohkem etteaimatav ta on.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles