Aasta Käpp: päästekoer Ruppert leidis üles Harjumaal metsa eksinud eaka marjulise

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekoer Ruppert
Päästekoer Ruppert Foto: Erakogu

Alates sellest aastast hakatakse Eesti parimaid kangelasteoga hakkama saanud koeri autasustama Aasta Käpa tiitliga. Järgnevate nädalate jooksul toob Lemmik koostöös siseministeeriumiga lugejate ette lood vapratest kutsadest, kes tiitlile kandideerivad.

MTÜ Eesti Otsingukoerte Klubi ja MTÜ Vabatahtlik Reservpäästerühma (RPR) otsingukoer, iiri puna-valge setter Ruppert ja koerajuht Kris Heinsoo leidsid 2018. aasta 28. juunil Harjumaal toimunud otsingul metsa eksinud eaka mehe. Päev varem läks Jüri koos abikaasaga metsa marjule. Metsas läksid nende teed lahku ja mees järgmise päeva hommikuks koju jõudnud ei olnud.

Jüri kadumisest teatati politseile ning koheselt alustati piirkonna läbi kammimist. Politsei kaasas otsingutesse vabatahtlikud ning ka otsingukoerad, kellest üks oligi otsingukoer Ruppert koos oma koerajuhi ja orienteerujaga. 

Koos Ruppertiga leiti üle ööpäeva metsas olnud mees üles, ning temast andis koer märku haukumisega — just nii, nagu teda on treenitud. Edasi tegelesid mehega juba meeskonnaliikmed ja Jüri anti üle kiirabile. Ruppert on kogenud otsingukoer, koerajuht Kris on temaga osalenud mitmetel maastikuotsingutel ning oskusi on proovile pandud erinevatel eksamitel ja võistlustel.

RPR liikmed tegutsevad vabatahtlikkuse alusel ja nende üheks eesmärgiks on abistada politseid kadunud inimeste otsingul, kaasates ka spetsiaalse väljaõppe läbinud Eesti Otsingukoerte Klubi otsingukoeri.

Ruppert on aga vaid üks paljudest tublidest Eesti koertest. Aasta Käpa konkursile oodatakse kandidaate kuni 6. augustini — kui ka sina tead mõnd koera, kes on saanud hakkama kangelasteoga, saad ta kandidaadiks esitada siseministeeriumi veebilehel.

Tiitel Aasta Käpp 2018 antakse üle pühendatuna 26. augustil tähistatavale rahvusvahelisele koertepäevale. Parima koera ja koerajuhi autasu antakse teenistuskoerale või siseturvalisuse vabatahtlike koerale ning tema juhile.

Eriauhinna võib anda ka koertele, kes ei ole teenistuskoerad. Autasu saab silmapaistva või erakordse teo eest inimeste päästmisel ja turvalisuse tagamisel, olgu see siis näiteks kadunud inimese leidmine, lõhkeaine või muu ohtliku aine leidmine, vara päästmine või riskantse olukorra maandamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles