Loomaarst vastab: kuidas saada aru, et lemmikloom on saanud kuumarabanduse?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antje Lindert-Rottke / PantherMedia / Antje Lindert-Rottke / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu, kuidas tunda ära kuumarabandust ja kuidas looma aidata.

«Mille järgi saab aru, et koer/kass on saanud kuumarabanduse? Kuidas looma sel puhul aidata?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku peaarst Heli Säre: 

Sooje suveilmu nautides ei tohi me unustada oma lemmikuid, kelle jaoks palavad ilmad ja ülekuumenemine võivad olla eluohtlikud. Kui temperatuur tõuseb, on kõigil risk saada kuumarabandus, samuti ka lemmikloomadel. Kui lemmikud on jäetud järelvalveta autosse, nende puurid on otsese päikesevalguse käes või on nad mässitud liiga kauaks rätikusse (nt lindude puurid), on ülekuumenemine kerge tulema.

Probleem seisneb selles, et lemmikloomad ei higista nagu inimesed. Nemad vabanevad üleliigsest kuumusest lõõtsutades. Mõned tõud on eriti tundlikud, sh himaalaja kass, pärsia kass, bostoni terjer, bokserid, inglise buldogid, hiina shar-peid ja teised lühikese koonuga tõud, kel on raske end lõõtsutades maha jahutada. Samuti on suurem risk ülekaalulistel, paksu karvkattega või südamehaigetel loomadel.

Mis juhtub lemmikutega kui nende temperatuur tõuseb?

Koerad, kassid ja teised väikesed lemmikud hakkavad lõõtsutama. Nende igemed ja keel muutuvad tumedaks ja südametöö kiireneb. Nad muutuvad ärevaks, nõrgaks ning võivad kokku kukkuda.

Mida teha, et lemmik päikselistel päevadel üle ei kuumeneks?

  • Ära jäta oma lemmikut autosse! Seisva auto sisetemperatuur tõuseb väga kiiresti. On tõestatud, et isegi jahedal päikesepaistelisel päeval on autos temperatuur palju kõrgem kui väljas. 22-kraadisel päeval tõuseb tunniga autos temperatuur 47 kraadini. 80 protsenti temperatuuritõusust toimub esimese 30 minuti jooksul.
  • Veendu, et su lemmikul oleks piisavalt juua ning hoia lemmikule alati kättesaadavana puhta ja jaheda veega joogikauss, mida ei ole võimalik ümber ajada.
  • Hoia ka oma kodu jahedana — pane kardinad ette, et päike tuppa ei paistaks ja võimalusel tööle konditsioneer. Kui konditsioneeri ei ole ning õues on tuuleiil, tee aknad lahti, et õhk toas liiguks. Võimalusel pane tööle ventilaator.
  • Ära sunni oma lemmikut mängima või muud moodi trenni tegema.
  • Oota jalutuskäikude ning mängudega, kuni ilm on jahedamaks muutunud.
  • Hoia linnud ja väikesed loomad otsese päikesevalguse eest.
  • Veendu, et lindude ja teiste puuriloomade puurid ei oleks aknast paistva otsese päikesevalguse käes.
  • Hoia koera karvkate groomitud ja lõigatud.
  • Ära lõika oma koera karvkatet aga enne, kui räägid oma loomaarstiga. Karvkate võib koera hoida talvel soojas ja suvel kaitsta liigse kuumuse ning päikesepõletuse eest.
  • Kui tekib kahtlus, et lemmik on ülekuumenenud, anna talle kohe väikestes kogustes jahedat vett või mõned jääkuubikud, mida lemmik lakkuda saab. Pane ta jalgade ja pea ümber jahe, märg rätik ja pöördu kiiresti loomaarsti poole.

Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles