Huvitav teada: kas kassid näevad unenägusid?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Igor Zhorov / PantherMedia / Igor Zhorov / Scanpix

Kui sa oled kassiomanik, oled sa kindlasti korduvalt näinud, kuidas su magava neljajalgse sõbra käpad tõmblevad. Tõenäoliselt oled sa siis mõelnud, kas ka tema näeb unenägusid nagu meie.

Kassid magavad keskmiselt 14-16 tundi ööpäevast ning nagu inimestelgi, on ka nende üheks unefaasiks REM-uni ehk faas, mille vältel nähakse unenägusid. Loomulikult ei saa kassid meile teada anda, mida nad ikkagi unes näevad, kuid teadlased teoriseerivad, et tegu on kordustega nende igapäevategevustest nagu mängimine ja jahipidamine.

1965. aastal tehtud uuringus avastasid teadlased Michel Jouvet ja J.F. Delorme, et kassi ajusilla eemaldamine ei lasknud loomal magamise ajal paralüüsi langeda. Ilma ajusillata kass kõndis magades ringi ja käitus agressiivselt ning sealt tulid ka teooriad, et ta nägi unes jahtimist. 

Kui kassid näevad unes igapäevategevusi, tundub tõenäoline, et nad näevad unes ka oma omanikke. Seda pole veel aga tõestada suudetud ning konkreetseid uuringuid tehtud ei ole. Samamoodi on tõenäoline, et kassid näevad vahest hirmutavaid unenägusid — kindlasti on neil igapäevaelus ette juhtunud ehmatavaid olukordi, mis unes taas esile kerkivad.

Kui arvad, et su kass näeb parajasti halba unenägu, ära teda siiski äratama torma. Unenäod, nii head kui halvad, on osa loomulikust unetsüklist ning kui loom keset REM-und üles ajada, ei saa ta korralikult välja puhata. Kui looma und aga tihti häirida, hakkab see lõpuks mõjutama tema tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles