TÄHELEPANU! Sinivetikas ohustab randades lemmikloomi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pet City

Sooja ilma tõttu on Eesti randades vohamas sinivetikas, mis on lisaks inimestele, ohuallikas ka lemmikloomadele. Koguni eluohtlik.

Sinivetikad ehk tsüanobakterid (Cyanobacteria) on peamiselt vees elavate bakterite hõimkond. Sinivetikas õitseb veekogus juhul, kui vesi on üle 20C, vesi lõhnab muda järele, on sogane ning kollakas- või sinakasrohelise värvusega. Sinivetikaid sisaldava veega kokkupuutunud loom võib saada ägeda mürgituse, kui ta on seda sisse joonud. Tekkida võib kõhulahtisus, oksendamine, kui ka kesknärvisüsteemi kahjustus ning maksa ja neerude funktsiooni häired. Mürgistus võib areneda juba tunniga, kuid PetCity Loomakliiniku peaarst dr. Hele Säre märgib, et kindlasti ei tasu tundemärke ootama jääda, sest kui lemmik on saastunud vett joonud, on kindel, et mürgistuse on loom juba saanud. Paljudel juhtudel võib sinivetikas olla surmav!

Parim on hoolitseda, et loom ei puutuks kokku sinivetikaid sisaldava mereveega ja kindlasti ei tohi lubada loomal merevett juua. Kui loom on sinivetikaid sisalduvat vett siiski alla neelanud, on esmaabina soovituslik koheselt loputada lemmiku suu ning pesta keha puhta veega.  Dr. Säre teatel saabus alles eile Rannamõisa kliinikusse koer, kes sinivetikaga saastunud vett jõi. Koera vereproov näitas ka maksakahjustust, kuid toksikoosi süvenemine hoiti ära hemodialüüsi abil.

Esmaabi ABC:

  • pese koera suu ja karvad
  • pöördu kliinikusse
  • kui kliinik on kaugel tuleb esile kutsuda oksendamine. Oksendamist saab  esile kutsuda, kui koerale manustada 3% vesinikku.  See on saadaval apteekides. Seda tuleb manustada 2 ml kg kohta. Manustamine on suukaudne süstlaga ning oksendamine toimub 10 minuti jooksul.

PetCity Rannamõisa loomakliinik töötab ööpäevaringselt - helistage 24/7 valvetelefonil +372 515 3 112

Copy
Tagasi üles