Teadlased tegid kindlaks, mida hobuste turtsatamine õigupoolest tähendab (1)

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Teadusajakiri PLOS One avaldas Prantsusmaal läbi viidud uuringu, kus tuli välja, et hobused väljendavad turtsatamisega head meeleolu. 

Prantsusmaa teadlased avastasid uuringu käigus, et turtsatamine, mida hobused tihti teevad, väljendab positiivset emotsiooni. Rennesi ülikooli doktoritudent Mathilde Stomp, kes uuringut läbi viis, ütles, et tahtis saada teada, kas turtsatamine on seotud hobuse meeleoluga, vahendab The New York Times. 

Uuringus osales 48 hobust ja Stomp lindistas kolleegidega 560 turtsatust. Hobused turtsatasid 13 korda tunnis ning neid tehti enamasti rahulike ja lõõgastavate tegevuste käigus. Uuringus tuli välja, et hobused, kes veetsid rohkem aega õues, turtsatasid teistest rohkem. Uuringu käigus vaadeldi ka hobuste kõrvaasendit turtsatamise ajal. Stompi sõnul tähendab kõrvade hoidmine suunaga ette looma head meeleolu.

Stompi sõnul soovis ta, et inimesed mõistaksid enda ratsusid paremini, ja saaksid aru nende vajadustest. See motiveeris teda ka uuringut läbi viima. 

Pennsylvania ülikooli hobuste psühholoogia spetsialist Sue McDonnelli sõnul ei ole aga uuringus piisavalt tõendeid, et teha turtsatuste põhjal järeldusi hobuste meeleolu kohta. Tema sõnul tõlgendasid uuringut läbi viinud teadlased kogutud andmeid üle. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles