Uuring: kuidas selgitavad koerad meile, millest nad mõtlevad?

lemmik.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Enamik ajast on üsna kerge saada aru, kui lemmik soovib inimese tähelepanu. Koerad viskavad omaniku jalge ette selili, kui tahavad sügamist ning asetavad käpa inimese jalale, kui soovivad süüa.

Ajakirjas Animal Cognition avaldatud uuringus selgus, et koerad kasutavad kombinatsioone vähemalt 19 erinevast žestist selgitamaks meile, mida nad tahavad. Üks sellistest žestide kombinatsioonidest on käpaga kaapimine ja pea kallutamine. Esimene tähendab soovi õue minna ja teine süüa saada, kirjutas National Geographic.  

Uuringut läbi viinud Inglismaal Manchesteris asuva Salfordi ülikooli vilistlane Hannah Worsley ütles, et eesmärk oli mõista koeri paremini ja saada teada, mida nad meilt tahavad. Worsley sõnul on koertel arenenud võime suhtluseks. 

Üks žestitüüp, millega edastatakse märguanne sõnu kasutamata, on tähelepanu suunamine millelegi viidates. Selline suhtlusviis oli levinud meie eelkäijatel, ning sarnaneb sellele, mida teevad imikud, kui tahavad vanemate tähelepanu. Viitavaid signaale antakse edasi kasutades kindlat objekti või viitaja kehakeelt.  

Teadlased võtsid uuringus vaatluse alla ligi sada videot 37 koerast enda omanikega suhtlemas. Videomaterjale üle vaadates tuli välja 49 võimalikku signaali, mida koerad kasutavad inimesele info edastamiseks. Uuringu läbiviijate sõnul olid enim levinud signaalid «Anna mulle süüa/juua!», «Tee uks lahti!», «Too mu mänguasi/kont!» ja «Süga mind!». 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles