Veider, aga oluline põhjus, miks hooldekodudes peaksid elama kanad

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Herbert Esser / PantherMedia / Herbert Esser/Scanpix

Attn jagab meiega videot, mis selgitab, miks on kanade kolimine vanade- ja hooldekodudesse suurepärane mõte ja miks seda mõnes maailmanurgas juba tehakse.

Selgub, et kanad saavad vanureid väga palju aidata. Vanad inimesed on sageli üksikud ning kanadest seltsilised on üllatuslikult näidanud, et on head sõbrad.

«Ma pidasin seda maailma kõige idiootsemaks ja rumalamaks mõtteks,» jagab üks mees oma kogemust. «Aga siis ma mõtlesin – miks mitte proovida. Ja see on parim asi, mis ma iial olen teinud.»

Hooldekodude elanikud vastutavad lindude toitmise ja munade korjamise eest, samuti peavad nad korras hoidma kanalaid. Mõned neist võtavad kanad kaasa ning lähevad tuurile, et oma kogemust teistega jagada.

«Sa pead olema pühendunud – tegemist on ikkagi loomaga, kelle eest sa hoolt kannad,» selgitab programmiga seotud naine. «Sa ei saa lihtsalt voodis lebada ja mõelda, et täna ei viitsi tõusta.»

Teine mees, kes on HenPoweri programmiga liitunud, tõdeb, et kanad on kohe kindlasti vanadekodu kogukonda omavahel lähendanud.

HenPower kutsuti Suurbritannias ellu 2011. aastal, et võidelda üksilduse ja depressiooniga. See innustab vanureid olema aktiivsed ja tegusad. Üksildus on moodsa ühiskonna epideemia, mis kimbutab eriti just vanureid, kuid HenPoweril ja teistel sarnastel ettevõtmistel on suur positiivne mõju. Ka üks 12 kuud väldanud uuring kinnitas, et HenPower vähendab üksildust ja depressiooni ning ka vajadust teatud ravimite järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles