Spetsialistid hoiatavad: need igapäevased vahendid võivad ohtu seada lemmiklooma elu

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Nutiseadmed on kujunenud meie igapäevaelu osaks ning üha rohkem inimesi kasutab erinevaid nutikaid lahendusi ka lemmikloomade eest hoolitsemisel. Tasub aga olla ettevaatlik, sest loomadele mõeldud vidinad võivad olla ohuallikaks.

Kaitselahendusi pakkuva ettevõtte Kaspersky Lab uuring näitas, et iga viies lemmikloomaomanik kasutab mingit nutividinat oma looma eest hoolitsemiseks ja tema jälgimiseks. Nende hulka kuuluvad veebikaamerad, automaatsöötjad ja -jootjad, elektroonilised mänguasjad, akvaariumide temperatuuriandurid või videomängud nutitelefonides ja tahvelarvutites.

Sealjuures tunnistas pool vastajatest, et neil olid nende seadmete tõttu teatud probleemid ning 35 protsendil vastajatel põhjustas nutividinate kasutamine teatud riske loomade või omanike enda jaoks.

Enamiku juhtumite puhul seadis elektroonilise seadme vale funktsioneerimine ohtu lemmiklooma tervise. Praktiliselt igal neljandal juhul oli riski all looma elu, igal viiendal tema emotsionaalne seisund. Uuringu käigus selgus ka, et 37 protsenti seadmetest, mis on mõeldud lemmikloomade jaoks, omavad ligipääsu internetile ning see teeb nad haavatavateks erinevate küberrünnakute jaoks. 

«Tehnoloogiad teevad elu lihtsamaks ja mugavamaks mitte üksnes meie, vaid ka nende jaoks, kelle me kodustasime,» märkis Denis Makrushin, Kaspersky Labi viirusetõrje ekspert. «Kaasaegsed nutividinad võimaldavad kaitsta lemmikloomi, hoolitseda nende eest, luua neile mugav keskkond. Ent tähtis on mitte unustada, et iga elektrooniline seade peale mugavuse toob endaga kaasa ka teatud riskid: seade võib minna korrast ära või selle saavad häkkida kurjategijad. Sestap enne, kui osta ja hakata kasutama uut seadet lemmiklooma jaoks, tasub mõelda digitaalsest turvalisusest.»

Mugava ja turvalise digitaalse keskkonna loomiseks lemmikloomadele ja nende omanikele soovitavad Kaspesky Labi eksperdid järgida üsna lihtsaid reegleid:

• enne nutividinate ostmist pööra tähelepanu nende kaitse tasemele — internetist võib leida informatsiooni avatud ja parandatud turvaaukudest turult saadavates populaarsetes seadmetes;

• enne seadme kasutamise algust vaheta tootja paigaldatud salasõna kindlama vastu;

• keela ligipääsud seadmele lokaalsest võrgust väljaspool;

• lülita välja kõik võrguteenused nutividinas, mida sa ei kasuta;

• uuenda regulaarselt seadme tarkvara ja lae uuendusi alla üksnes ametlikest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles