Maailma üks intelligentsemaid loomi suri 46-aastasena (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koko koos Francine Pattersoniga.
Koko koos Francine Pattersoniga. Foto: STR / AFP / Scanpix

Gorilla Koko, vaieldamatult üks maailma intelligentsemaid loomi, suri sel teisipäeval. Koko õppis oma eluajal ära umbes 2000 sõna ja oskas kasutada viipekeelt.

Emane tasandikugorilla Koko sündis San Francisco loomaaias 4. juulil 1971. aastal ja hakkas esialgu kandma nime Hanabi-Ko, mis jaapani keeles tähendab ilutulestiku last. Kokot hakkas õpetama loomapsühholoog Francine Patterson, kelle käe all sai gorilla selgeks umbes 2000 ingliskeelse sõna tähendused ning õppis ka Pattersoni loodud gorillade viipekeele, mille abil ta oma mõtteid edasi anda sai. 

Kokost on tehtud mitmeid dokumentaalfilme ning 1978. aastal pandi tema pilt ajakirja National Geographic kaanele. Kaanefoto, muide, tegi Koko endast peegli ees ise. Koko oli ka ainus teadaolev loom, kes pidas lemmikloomi — kui tema kass All Ball 1984. aastal auto alla jäi, viiples gorilla sellest teada saades «Kass, nutan, olen-kaastundlik, Koko-armastab».

Kokole oli kurvaks sündmuseks ka näitleja Robin Williamsi surm 2014. aastal. Williamsiga tutvus Koko 13 aastat varem ning lõi temaga kähku sügava sõprussideme. Kui Kokole Williamsi surmast teada anti, olevat ta talitajate sõnul muutunud väga vaikseks ja mõtlikuks. 

Suurema osa oma elust veetis Koko Francine Pattersoni loodud organisatsiooni The Gorilla Foundation hoole all ning elas Californias organisatsioonile kuuluval kaitsealal. Koko suri une pealt 19. juuni varahommikul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles