Lemmikute lemmik: kui oluline on lemmikloomade koolitamine?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Seekord tutvuvad Marianne ja tema neljajalgne kaaslane Hugo koertekoolitaja Keityga, kes on trikke õpetanud nii kõrberebastele kui ka siilidele. Ka Hugole õpetas Keity paari minutiga selgeks väga lihtsa triki.

Siili õpetamine on vähemalt esialgu üpriski keeruline, sest esimesena peab loomake selgeks saama õppimise. Kõrberebased seevastu on intelligentsed ja kiired õppijad, kes saavad kohati asjadest aru pareminigi kui koerad. 

Kutsade õpetamise alustuseks tuleb leida asi, mis koera motiveerib, olgu selleks siis silitamine, maiused või rohkem tähelepanu ja kiitust. Iga koer ei sobi ka iga koolitajaga ning kui tulemused end näidata ei taha, võiks kaaluda teise treeneri otsimist. Triki õpetamine on ühe asja kordamine, kuni koer selle lõpuks selgeks saab. 

Käsklused, mida iga koer peaks oskama, on «ei», oma nime ära tundmine ja kõrvale tulemine. Noore koeraga on parim minna kutsikakooli, kuid ka vanu koeri saab koolitada. Erinevalt noortest koertest ei õpi nad aga niivõrd kiiresti ja täielikult.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles