Spetsialist õpetab: kuidas käituda, kui leiad abitu kassipoja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: By Fourrure (http://www.boulesdefourrure.fr) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Käes on loomakaitsjate kõige hirmsam aeg — kassipoegi tuleb aina juurde ja juurde. Hoiukodud on puupüsti täis, varjupaigad ka, kuid iga päev tulevad uued teated emata kassipoegadest karpides ja prügikastides.

Kassipoegade aitamiseks ei pea aga olema loomapäästja, sest piisavate teadmiste ja pühendumusega saab nad ka kodus edukalt üles kasvatada. Seetõttu panid MTÜ-d Eesti Kassisõprade Kogukond ja Eesti Loomakaitse Selts kokku õpetuse, kuidas kassipoegade leidmisel käituda.

Kui sa leidsid kassipoja või terve pesakonna, kes ise veel ei oska süüa, siis:

  • Kui kassipojad pole just prügikastis või bussipeatuses karbis, vaata esimese asjana ringi ja püüa kindlaks teha, kas kassiema pole kusagil läheduses. Emad saavad oma poegade kasvatamisega kõige paremini hakkama. Kui ema on lähedal, kutsu kohale varjupaik või võta ühendust kasside päästmisega tegelevate organisatsioonidega.
  • Kui kassiema puudub, siis ära väga pikalt oota ja võta kiisulapsed koju. Nad peavad süüa saama iga kahe tunni tagant.
  • Ära anna neile poest ostetud lehmapiima! Kassid ei talu laktoosi ja eriti kehtib see kassipoegade kohta. Lehmapiimast võib neil tekkida tugev kõhulahtisus, mis võib lõppeda surmaga.
  • Piima asemel võib hädapärast anda koort, hapukoort või — kõige parem variant — kitsepiima. Kitsepiima saab ka supermarketitest.
  • Kõige õigem söök on nende jaoks kassipiima asendaja, näiteks Royal Canini piimapulber. Seda müüakse loomakliinikutes ja lemmikloomakauplustes ning tavaliselt kuuluvad komplekti ka lutipudel ja lutt.
  • Pane kassipojad sooja! Keskkonna temperatuur peaks olema umbes 38 soojakraadi. Pane pessa soojakott või rätikuga ümbritsetud kuuma veega täidetud pudel.
  • Anna kassipoegadest teada. Selleks sobib hästi sotsiaalmeedia, näiteks Facebook. Postita info oma lehele ja kirjuta kassidega seotud gruppidesse Kindlasti kirjuta loomakaitsesse ja helista lähimasse varjupaika, sest kassipojad vajavad kiiremas korras asendusema.
  • Peale iga toitmist masseeri kassipoegade alakehi niiske vatiga või pehme salvrätiga. Selle tegemata jätmine ei lase kassipoegadel väljaheiteid väljutada ja urineerida. Emakass stimuleerib neid selleks oma keelega.
  • Ära mine abivajajatest mööda. Ära looda teiste peale, vaid aita ise, sest siis on kõige kindlam, et loomad saavad abi. Mis võiks olla parem teadmisest, et päästsid elu?

Mõned kasulikud lingid:

24/7 avatud loomakliinikud, kust saab vajadusel nõu, abi või kassipiima asendajat:

Kõik õpetatu kehtib ka kutsikate kohta — ainukese erinevusena tuleb kutsikatele pakkuda koerapiima asendajat. Õpetus ilmus esimesena Facebooki grupis Kassisõbrad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles