Hea teada: viis meetodit, kuidas mööblit kraapivat kassi taltsutada

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marion Ludwig / PantherMedia / Marion Ludwig / Scanpix

Kui su kass mõne mööblitüki enda «ohvriks» valib, võib tunduda, et ta ei jäta selle kraapimist kunagi järele. Ole aga mureta — siin on viis nõuannet, kuidas kiisu pahandustele lõpp teha

Muretse kraapimispuu

Kraapimispuu ostmine on iga kassiomaniku jaoks vast kõige loogilisem valik, ent sellega võib kergelt alt minna. Kassid on valiva iseloomuga ja iga suvalise kraapimispuu materjal neile ei sobi. Kraapimispuude hulgas on enim levinud sisalkiuga kaetud postid, ent kasutatakse ka pappi ja puitu.

Paiguta puu kohta, kus kass sellele igast küljest kergelt ligi pääseb ning kui sul kodus rohkem ruumi on, tõmbavad mitme erineva kõrguse ja materjaliga postid ja kraapimismajad su kassi tähelepanu rohkem kui elutoadiivan. Käsitööhuvilistel on võimalus post ise valmis meisterdada ning katta see näiteks mööblit meenutava materjaliga, et kassis huvi tekitada.

Meelita kass mööbli juurest ära

Mõni kass ei saa kraapimispuu kasutamist kohe selgeks või keeldub selle kraapimisest järjekindlalt. Sellisel puhul on hea mõte muretseda pihustatavas pudelis naistenõgesesprei, mille lõhn kassile joovastavalt mõjub. Kui su kass aga naistenõgesest lugu ei pea, müüakse lemmikloomapoodides ka feromoonispreisid nagu Feliway, mis kraapimisposti ligitõmbavamaks teeb.

Hoia kassi küüned tömbid

Et kiisu poolt tehtavat hävingut vähegi kontrollida, lõika tal regulaarselt küüsi. Kui see aga võimalik ei ole, on kasside jaoks leiutatud spetsiaalsed pehmed küünekatted, mis nende kraapimishimu vaos hoiavad.

Kata mööbel kinni

Kui su kass on mõne mööblieseme kraapimisega juba algust teinud, on arukas senine hävitustöö peita näiteks patjade või katteriide alla. Kuna kassid jätavad kraapimiskohta oma lõhna, tulevad nad sinna tõenäoliselt tagasi ning teevad veel rohkem pahandust

Kiida head käitumist

Kassi valedest kraapimiskohtadest ära suunamine on esmatähtis, ent ära unusta oma lemmikut ka hea käitumise eest premeerida. Kui ta kraapimispuud kasutab, tee talle mõnus pai, süga teda lõua alt või paku talle maiust. 

Kraapimist ei ole võimalik täielikult alla suruda, ent sobivaid alternatiive pakkudes ning õiget käitumist kiites saavad su kass ja mööbel üheskoos harmooniliselt eksisteerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles