Mehhikos on jaaguaride arv märgatavalt kasvanud

Jaaguar.

FOTO: EVARISTO SA / AFP/Scanpix

Mehhiko vabas looduses elavate jaaguaride populatsioon on kaheksa aastaga tõusnud 20 protsenti, selgus eile avaldatud uuringust.

Mitme institutsiooni ja akadeemikute koostöös läbiviidud uuringust nähtub, et Mehhikos elab hinnanguliselt 4800 jaaguari. Uuring viidi läbi 10 Mehhiko osariigis peaaegu 400 kaamerat kasutades.

Uuringu eelmise versiooni ajal 2010. aastal oli riigis jaaguare 20 protsenti vähem.

«Jaaguaride olemasolu tagab nende ökosüsteemide toimimise läbi taimetoiduliste arvukuse kontrolli all hoidmise, ja see on ühtlasi ka märk ökosüsteemi heast tervisest,» ütles riikliku jaaguaride kaitsmise alliansi asepresident Heliot Zarza avalduses, mille avaldas Maailma Looduse fond (WWF).

Jaaguar, suurim Ameerikas leiduv kaslane, võib kaaluda kuni 100 kilo, kuigi Mehhikos elutsevad isendid kaaluvad harva üle 60 kilo.

Kollamustatäpilisi kaslasi leidub 18 Ameerika riigis, kuid 90 protsenti kogupopulatsioonist on koondunud Amazonase vihmametsa.

Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) andmeil elab vabas looduses umbes 64 000 jaaguari.

Isendi arvukust Mehhikos on aidanud suurendada 2005. aastal käivitatud programm, mida juhivad Mehhiko rahvuspargid, ütles uuringu peauurija Gerardo Ceballos Mexico riikliku ülikooli ökoloogiainstituudist.

1. märtsil allkirjastas 14 Ladina-Ameerika riiki ÜRO-s kokkuleppe 2030. aasta lõpuni kehtiva piirkondliku kaitseprogrammi elluviimisest jaaguaride kaitseks.

Populaarne