Ülim nahaalsus: Kuressaare lossi vallikraavis hävitati niidukiga veel koorumata linnupojad

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja / Scanpix

Kuressaare lossi vallikraavis sai üleeile hukka kolm pesakonda veel koorumata sarvikpütte — põhjuseks veetaimede niitmine, mis lisaks kaldapealsetele kasvudele ka kraavi keskel ulpinud pesad hävitas.

Saarte Hääl kirjutab, et vallikraavis pesitsenud kaitsealustest sarvikpüttidest jõudis vaid üks pesakond enne Kuressaare Linnamajanduse niiduki saabumist pojad välja haududa. Veel koorumata linnupojad kadusid koos pesadega niidukiterade vahele.

Õõvastavana kõlava teo tagajärgedele sattus peale kohalik loodusfotograaf Ainar Unus, kes oli nähtust šokeeritud. Unuse sõnul pesitses Kuressaare vallikraavis – Ekesparre hotelli ja Nautleja kohviku vahel – neli paari sarvikpütte, kelle pesad olid punutud veetaimedele ja ulpisid keset vallikraavivett. 

«Sellega hävitati teise kategooria kaitsealuse liigi neli pesa,» märkis Unus. «Sarvikpütt on meil ohustatud ja kahaneva arvukusega liik ning neist üle sõita on nahaalne ja südametu tegu!»

Teine kaitsekategooria tähendab Unuse sõnul, et pesitsusajal ei tohi kõnealuseid linde kuidagi häirida. «Aga nüüd sõidab lihtsalt mingi tegelane pesadest üle. Kuidas sa niidad ja ei näe enda ees pesa ning selles mune, isegi vallikraavi äärest oli neid näha!» lajatas ta.

Täispikka lugu loe tänasest Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles