Tallinna loomaaed enam Aronil ja Friidal ohtliku palliga mängida ei luba (1)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud laupäeva hommikul tekitas Tallinna Loomaaia jääkaru Aron mänguhoos sügisel valminud polaariumi klaasseina suure mõra, mis loomaaia esindaja sõnul külastajatele siiski turvariskiks ei olnud.

Klaas mõranes laupäeva, 9. juuni hommikul pärast seda, kui jääkarupoeg Aron mänguhoos ligi 20 kilogrammi kaaluva palli suure hooga vastu polaariumi klaasi veeretas. Mõrad avastasid klaasist loomaaia töötajad. Ohutuse tagamiseks kaetakse klaas ajutiste vahenditega ning esimesel võimalusel vahetatakse see uue vastu.

Loomaaia kommunikatsioonispetsialist Kristiina Laaniste tõdes, et jõudu, mille jääkaru pallile rakendas, on raske hinnata ning põhjuse, kuidas klaasi mõranemine võimalikuks sai, selgitab välja ekspertiis. Antud klaasil oli küll garantii, kuid see ei kehti, kui klaasi purunemine on toimunud otsese füüsilise surve tagajärjel. Seetõttu peab uue klaasi kinni maksma loomaaed ise.

«Polaariumi klaasid on valmistatud kolmekordsest lamineeritud turvaklaasist ja mõrad tekkisid vaid ühele klaasikihile,» sõnas Laaniste. «Teine ja kolmas kiht klaasist jäid terveks ning inimeste ega jääkarude jaoks turvariski ei tekkinud. Pärast ekspertiisi tulemuste teada saamist oskame juba täpsemalt kommenteerida, kuidas klaasi mõranemine võimalikuks sai.»

Loomaaia juhatus ei pelga, et mõranemine võiks toimuda ka basseini klaasseinaga. Basseini vaateakna klaasid on Laaniste sõnul valmistatud tunduvalt paksemast lamineeritud klaaspaketist, kuna klaasidele avaldab survet ka basseinis olev veehulk. Paksem klaaspakett on aga vastupidavam erinevate füüsiliste mõjutuste suhtes. 

Jääkarud Friida ja Aron on Polaariumis elanud alates möödunud aasta oktoobrist ja varem ei ole nad selliste karutempudega hakkama saanud. Kuigi karude pall oli spetsiaalselt jääkarudele mõeldud mänguasi, siis Tallinna loomaaia tingimustes nad sellega enam lustida ei saa. Laaniste kinnitas, et laupäeval juhtunu analüüsitakse põhjalikult läbi ja vahejuhtumit võetakse tulevikus jääkarudele keskkonnarikastamiseks mõeldud mänguasjade valimisel arvesse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles