Loomaarst vastab: kas koerad teevad meelega pättusi?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Juanjo Tugores / PantherMedia / Juanjo Tugores / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu koeraomanikele, kelle neljajalgne sõber vahel lausa saatanlikult käitub.

«Mõnikord tundub, et mu koer teeb meelega pättusi ning sõna ei kuula. Kas koerad käituvadki tahtlikult nii?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku arst Maarja Roosileht: 

Rahuldamata liikumisvajadus on tähtis tegur sõnakuulmatuse tekkimisel — nii füüsiline kui psüühiline pinge kuhjub ning väljendub tihti haukumise/ulgumise, närimise ja lõhkumise või kompulsiivsete käitumismustrite vahendusel. Aktiviseerimata koer ei suudagi keskenduda õppimisele ja sõnakuulekusele.

Koer vajab juhti. Lisaks sellele, et koer juhile kuuletub ja tema tahtmist austab, tagab juht koerale kindluse ja turvatunde. Koer, kellele peremees juhiks ei ole, on stressis ning tihti tohutult närvesööv nii kodus kui jalutuskäikudel. 

Kui koer on isepäine, peab inimene olema veel isepäisem. Koer ei ole väike inimene ja õpetamismetoodikate taga, mida koertetreenerid tänapäeval kasutavad, on terve teadus.  Need võtavad arvesse koera psüühilist võimekust ning liigiomaseid instinkte. Leidke koertetreener või kuulekuskoolitaja, kellelt lubamatu käitumise osas individuaalset nõu küsida. Nii mõnigi koeraomanik on tarkust ja tuge saanud koerte käitumisele ning treenimisele keskenduvast populaarteaduslikust kirjandusest.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles