Hea teada: viis märki, et su kass võib olla haige

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antje Teichmann / PantherMedia / Antje Teichmann / Scanpix

Kassidel on loomulik instinkt halba enesetunnet mitte näidata. See aga võib kaasa tuua selle, et oma neljajalgset sõpra kimbutavast hädast saad sa teada alles siis, kui ta juba ammu arsti juures peaks olema.

Iga haiguse parim ravi on kiire tegutsemine ning seetõttu peaks iga kassiomanik oskama ära tunda  ohumärke, mis annavad alust aimata, et midagi on korrast ära.

Muutused söögiisus

Söögiisu järsk kahanemine võib märku anda probleemidest alates hambavalust ja lõpetades ülemiste hingamisteede nakkusega. Kui kass mitu päeva ei söö, tekib tal maksapuudulikkuse oht. Visiit veterinaari juurde tuleks ette võtta ka siis, kui su kass ootamatult rohkem sööma-jooma hakkab, sest see võib olla märk neeruhaigustest või diabeedist.

Halb hingeõhk

Kui sa paned tähele, et su kassi suust tuleb halba lõhna, on selle põhjuseks tavaliselt mingi hamba- või igemehaigus. Sellise olukorra vältimiseks tuleks kassi juba pisikesest peale harjutada hammaste harjamisega spetsiaalselt kassidele mõeldud hambapasta abil. Halba hingeõhku võivad põhjustada ka diabeet, neeruhaigused või sinusiit. Seetõttu tuleks kass kindlasti kontrolli viia.

Liivakasti vältimine

Kui su kass oma hädasid liivakastist väljaspool teeb, on probleemiallikaks tõenäoliselt kuseteede põletik või neerukivid. Need teevad kassile urineerimise ebameeldivaks ja valusaks ning ta hakkab liivakasti negatiivse enesetundega seostama. Arstlikku läbivaatust ei tohiks kindlasti tegemata jätta, sest probleemi ignoreerimine võib kassile maksta elu.

Teistmoodi käitumine

Kui su muidu lähedust armastav kass järsku enam ligi ei tiku või vastupidiselt iseseisev kass su külje alt lahkuda ei taha, on see märk, et ta võib olla haige. Ära lase end petta nurrumisel, sest kassid teevad seda ka siis, kui nad end halvasti tunnevad. Parem karta kui kahetseda — käik veterinaari juurde on parim valik.

Letargia

Kassid magavad küll tihti, ent haiged kassid põõnavad veelgi rohkem. Kui su kass on letargiline, väsinud ja ei huvitu mängimisest, hoia tal silma peal. Rohkem kui ööpäeva kestnud letargiale peaks kindlasti järgnema arstivisiit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles