Video: Tartu lillepotipart sai lõpuks kauaoodatud pojad

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hansa keskuse bussipeatuses on endale part pesa ehitanud ja haub seal mune.
Hansa keskuse bussipeatuses on endale part pesa ehitanud ja haub seal mune. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

16. aprillil alustas üks sinikaelpart pesitsemist Tartu Hansakeskuses asuva piljardiklubi Baribal kõrval lillepotis. Üllatusliku pöördena olid munad viljatud, ent part sai endale hoolitsemiseks kolm emata jäänud tibu.

Eesti Metsloomaühingu Tartu piirkonnajuht Maarika Liivamäe käis pardimammat kontrollimas ning leppis kokku ka kõrvalasuva piljardikeskuse töötajatega, et nemad pardiemal samuti silma peal hoiaks. Liivamäe sõnul oli pardimamma instinkt pesa kaitsta nii suur, et see ületas kõik liigsest tähelepanust tingitud kõrvalnähud. Kuna pesa asus vahetult bussiootepaviljoni kõrval, sai part osaks nii inimeste heasoovlikkusest kui ka pahatahtlikkusest. Pesa ümberkolimine ei tulnud aga kõne alla, sest enamikul juhtudel jätab part sellisel juhul munad maha.

Alates 26. aprillist käis Liivamäe iga päev pardiema tegemisi jälgimas. Kui munad aga veel mai keskpaigaski koorunud ei olnud, tekkis kahtlus, et need võivad olla viljatud. Pardiema aga lasteta ei jäänud — 27. mail tuli metsloomaühingule Tartust teade kolmest pardipojast, kes olid jäänud emata ning vabatahtlikel tekkis mõte proovida viljatul pesal istuva pardi emainstinkti.

Kõigepealt poetati pessa üks pardipoeg, kelle pardimamma koheselt omaks võttis. Siis läksid sisse ka teised kaks ning ka nende vastu näitas emapart üles suurt huvi. Metsloomaühing otsustas aga, et pardid sinna jääda ei saa ning pardiema koos oma uute poegadega viidi piirkonda, kus oli olemas veekogu ja poegadele ohud minimaalsed. Pardiema all olevad viimased kolm muna valgustati läbi ning munad olid viljatud.

Pardiema ja kolme poja vabastamine toimus täna Tartu linnas. Lõpp hea, kõik hea — emapart sai endale kauaoodatud pojad ning väikesed pardid, kes oma emast õnnetul kombel ilma olid jäänud, said endale uue emme. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles