Loomaarst vastab: kas koeral võib suveks karva maha ajada?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Adrienn Orbánhegyi / PantherMedia / Adrienn Orbánhegyi / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. Täna annab veterinaar nõu koerte pügamise kohta suvekuudel.

«Kas koeral võib suveks karva maha ajada?»

Vastab PetCity Rannamõisa loomakliiniku arst Maarja Roosileht: 

Pikakarvalise koera kasukas vajab pidevat kammimist, kuid kui omanik seda teha ei jaksa või kammimisest hoolimata karv pulstuma kipub, on karva lühemaks lõikamine või pügamine igati soovitatav. Kuuma ilmaga aitab koera jahutada ka vaid kõhupiirkonnast karvade pügamine samas kui karv seljal kaitseb päikese eest. Külmemal ajal on pikakarvalisele koerale pikk tihe kasukas üldiselt hädavajalik.

Kiirestikasvavat karva võiks pügada soojal aastaajal isegi iga kuue kuni kaheksa nädala tagant, harjates kasukat rutiinselt. Kui pulste aga ei teki, pole nii sage pügamine vajalik. 

Enne karmikarvalise koera pügamist (šnautserid, mõni terjeritõug) tasub aga mõtelda, kas karm karv on soovitav — lõigates kääridega või pügamismasinaga karva lühikeseks, ei pruugi karva karmus taastuda. Paljud perelemmikutest karmikarvaliste omanikud eelistavadki pehmemat vatist karva, mis korduva pügamise järgselt kujuneb. Kes aga kaalub karmikarvalisega kunagi näitusel osalemist või lihtsalt eelistab tõule omast karmi karva, peab pügamise asemel laskma karva regulaarselt trimmida. See protseduur nõuab aga rohkem aega ja oskusi kui pügamine.

Samuti peab arvestama, et näopiirkonnas kasvav tihe karvastik kaitseb silmi liigse valguse eest. Väga karvastel koertel, kelle silmad on olnud tiheda karvastiku sees, ei tohi koheselt kogu peapiirkonna karvu ära pügada. Eredast päikesest, tuulest ning kergesti silmi ärritavast tolmust võib karvade kaitsva loori äralõikamisel tekkida silmade ärritus. Samuti ei ole hea ära pügada koonult vurrusid, kuigi mõnedel tõugudel tehakse seda tavapäraselt.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles