Loomaarst vastab: miks koera karv kergelt lahti tuleb?

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov / PantherMedia / Dmitriy Shironosov / Scanpix

Lemmiku lugejatele on avatud nõuandenurgake, kus loomaomanikel on võimalus esitada loomaarstile küsimusi oma neljajalgsete sõprade kohta. 

«Mis võib olla põhjuseks, kui koeral on nö «karv lahti»? Miks osade koerte karv lõhnab spetsiifilisemalt, kui teiste oma?»

Vastab PetCity PetCity Lõunakeskuse loomakliiniku peaarst Piret Tobias: 

Lahtise karva põhjuseid võib olla mitmeid. Muuhulgas võib karvaajamist mõjutada parajasti käimas olev aastaaeg, kuid ka parasiidid, mittekvaliteetne toit ning haigused. Praegusel aastaajal on täiesti normaalne, et koerte karv on lahtisem. Soojade ilmade tulekuga «viskavad» koerad talvekarva maha, et asemele saaks kasvada uus ja õhem. Muretsema hakata tuleks aga siis, kui koeral hakkavad tekkima täiesti karvutud laigud. Sellel puhul võib tegu olla mõne nahahaigusega ning koheselt tuleks pöörduda kliinikusse.

Ka koerte karva spetsiifilisel lõhnal on mitmeid mõjutajaid. Koerad, kes elavad õues, lõhnavad kindlasti teisiti, kui tubased koerad. Karva lõhn oleneb ka tõust — osadel tõugudel on rasueritus võrreldes teistega suurenenud ning see omakorda põhjustab spetsiifilist lõhna. Lõhnatekitajateks on aga ka erinevad nahahaigused.


Hea lugeja, kui ka sinul on lemmikloomade, nende käitumise ja tervisega seonduvaid küsimusi, siis saada need meile SIIT ning koostöös loomaarstidega leiame neile vastused.

Kas ka sinul on mure neljajalgse sõbraga, kelle kasukas kergelt lahti tuleb? Täna annab veterinaar nõu koeraomanikele, kelle lemmik lausa mängleva kergusega karva ajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles