Teadlased tegid kindlaks vanuse, mil koerad kõige armsamad on

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rui Vale de Sousa / PantherMedia / Rui Vale de Sousa / Scanpix

On tore tõdeda, et lisaks tõsisele teadustööle võtavad teadlased mõnikord ette ka palju armsamaid teemasid. Üheks selliseks näiteks on uurimus, mis tegi kindlaks, millises vanuses kutsikad kõige nunnumad on.

Uuringu eestvedaja, Arizona osariigi ülikooli koerlastele spetsialiseeruva teaduslabori juhataja Clive Wynne sai inspiratsiooni puhkusereisilt. Mees peatus Bahama saartel ja sealse suure koerapopulatsiooni nägemine pani ta mõtlema, millises vanuses koerad inimeste jaoks atraktiivseimad on. Wynne lõi seejärel eksperimendi, et oma teooriaid testida.

«Tulemused olid täpselt sellised, nagu ma ootasin,» nentis Wynne. «Olemas on tõepoolest periood, mil koerad meie pilgu läbi armsaimad on ning see jääb nende kutsikapõlve, täpsemalt aega, mil nende emad imetamise lõpetavad.» Wynne'i sõnul on põhjuseks asjaolu, et emapiimast võõrutatud kutsikad hakkavad rohkem tuginema oma peremeestele ning moodustavad nendega emotsionaalsed sidemed.

Uuringus osalejatele näidati fotosid erinevates vanustes koertest, vastsündinud abitutest kutsikatest noorte kutsadeni välja. Piltide põhjal pidid osalejad hindama iga koera atraktiivsust ning fotode hulgas olid kolme koeratõu — valge lambakoera, itaalia corso ja jack russelli terjeri — esindajad.

Tulemustest selgus, et koerte armsus oli madalaim kohe pärast nende sündi ning kõrgeim umbes kahe kuu vanuselt. Atraktiivsustasemed erinesid ka tõugude puhul: corsod olid armsaimad kuue-, jack russellid seitsme- ja lambakoerad kaheksanädalaselt. «Umbes kahekuuselt lõpetavad koerad oma järglaste eest hoolitsemise ning sealt edasi peavad kutsikad hakkama saama omapäi,» sõnas Wynne. «Siis hakkavad nad rohkem tähelepanu pöörama inimestele ja on samas ka armsuse tipus.»

Wynne kinnitas ka, et loomulikult ei püüa uuring öelda, nagu me armastaks oma koeri nende vananedes vähem. «Kaks kuud on lihtsalt vanus, mil koertel on suurim võimalus inimestes huvi tekitada. Peale seda armastame me neid pühendunult ja püsivalt kogu nende ülejäänud elu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles